Tafsande anmäls sällan

Uppdaterad
Publicerad

Anmälningar av sexuellt ofredande blir allt vanligare, samtidigt tror myndigheter att mindre än vart femte fall rapporteras till polisen.

– Jag tror många tänker att det inte leder någon vart att anmäla, säger Elvy Wicklund, advokat.

Incidenterna på Gustavsvik i januari, där kvinnor misstänks ha antastats av unga män, är långt ifrån unika.

Fler än 200 fall av sexuellt ofredande anmäls varje år till polisen i Örebro län. Till brottsbeskrivningen hör bland annat tafsande och sexuella närmanden.

Sexuella ofredande på badhus

Framför allt är det kvinnor som drabbas.

– Min känsla är att många inte bryr sig om att anmäla eftersom de inte tror att det kan leda till någonting utan bevis, säger Elvy Wicklund, advokat och kvinnojurist.

Få sexualbrott polisanmäls

Enligt statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå) är det sällan sexualbrott resulterar i en polisanmälan. Brå räknar med att endast 10-20 procent av incidenterna rapporteras vidare till polisen.

Handläggare SVT Nyheter Örebro varit i kontakt med uppskattar att siffran kan vara ännu lägre när det gäller just sexuellt ofredande, även om en särskild analys för det brottet aldrig genomförts.

– Som jag ser det är det oftast de med handfasta bevis som anmäler. Tjejer överlag som blir tafsade på gör det inte. Det har blivit en naturlig del av tillvaron, de har vant sig vid att sådant här inträffar.

– Jag tror att problemet egentligen inte ligger i att för få tar sig tid och anmäler, utan att pojkar tycker sig ha rätt att göra sådant här. Det förekommer överallt och verkar tyvärr accepteras, säger Elvy Wicklund.

Rekommenderar att anmäla

Enligt uppgift från polisen i Örebro är det långt ifrån alla fall av brottet som tas upp till utredning. I fall där ord står mot ord är utredningsläget låst, samtidigt som polisen har direktiv att prioritera brott som misshandel och inbrott.

Förundersökningsledare Olga Korpela rekommenderar emellertid brottsutsatta att alltid anmäla det som inträffat.

– Även om man tror att det saknas bevis bör man anmäla om man varit med om något man tycker är otrevligt. Det kan vara så att gärningsmannen är misstänkt för att gjort något liknande mot andra, och att nya uppgifter genom anmälan då kan tillkomma, säger hon.

– En sak man kan tänka på vid anmälan är att berätta om någon kan ha sett det som hänt, eller om man stått på ett ställe där det kan ha funnits kameror till exempel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexuella ofredande på badhus

Mer i ämnet