Jonas Karlsson är positiv till att järnvägssatsningen mellan Oslo och Stockholm prioriteras. Foto: SVT / Dan Lindberg

Tågsträckan Oslo-Stockholm prioriteras av regeringen

Uppdaterad
Publicerad

Inför EUs revidering av stomnätskorridorerna presenterade regeringen i går de prioriteringar man vill se. Tågsträckan Oslo-Stockholm var då en av dem.

Jonas Karlsson är vd på Oslo-Stockholm 2.55 och menar att beskedet skapar förutsättningar att söka EU-stöd i det fortsatta arbetet med järnvägen.

– Jag är oerhört glad över beskedet. Lika mycket av erkännandet som av de möjligheter det ger, med regeringens besked idag tar arbetet med att förverkliga en bättre järnväg mellan Oslo och Stockholm via Örebro ett viktigt steg framåt, säger han i ett pressmeddelande.

I EU pågår arbetet med att bestämma vilka som är de viktigaste transportsträckorna. Till dessa fördelas en majoritet av de pengar EU avsätter för strategisk infrastruktur.

Oslo-Stockholm 2.55

Oslo-Stockholm 2.55 AB är ett bolag som ägs av Karlstad kommun, Region Värmland, Region Västmanland, Region Örebro län, Västerås stad och Örebro kommun. Bolaget har till syfte att påskynda utbyggnaden av bättre tågtrafik mellan Oslo och Stockholm och på delsträckorna där emellan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.