Örebros kommunledning har diskuterat problematiken kring IS-sympatisörer och har lagt fram ett förslag om att hjälpa de IS-krigare som återvänder till Örebro. Ett förslag som fått massiv kritik.
”Rätt beslut”
Magnus Ranstorp, terrorismforskare vid Försvarshögskolan, menar att kritiken är missriktad och att man i stället behöver se till helheten.
– Folk tror det handlar om att belöna mördare och så är det verkligen inte. Finns det bevis för brott har vi en rättsordning med lagstiftning, åtal och hela det ledet, säger han och utvecklar;
– Dessa individer kommer inte blir erbjudna ett jobb eller få förtur utan snarare hjälp att fokusera på andra saker, eller praktisk hjälp till exempel med jobbansökningar.
– Jag har sett kritiken men tycker tvärtom, jag ställer mig helt bakom Örebro och tycker de tagit rätt beslut.
Ingen belöning
Enligt Magnus Ranstorp är det viktigt med en tuff lagstiftning men att det ena inte utesluter det andra.
– Vi är mycket väl medvetna om läget i Örebro där ni fokuserat på det förebyggande arbetet, men man får inte glömma att det är ett komplement och som inte ersätter Säkerhetspolisens uppdrag.
Magnus Ranstorp understryker att det inte handlar om en belöning.
– Vad gör man med de individer som sätts i fängelse och sedan kommer ut? Eller de som är i gråzonen? I stället för att de blir ett säkerhetshot jobbar man förebyggande. Det handlar inte om en belöning.
Det förebyggande arbetet för eventuella IS-krigare kan liknas vid de insatser som görs för ex-kriminella och missbrukare, menar Ranstorp, och att endast straff inte är rätt väg att gå.
– Det handlar om att de inte ska bli ett säkerhetshot, eller vara våldsbejakande och försöker värva andra. Och det förebyggande arbetet tror jag alla i Örebro ställer sig bakom, säger han.
Sågas av annan expert
Men medan Magnus Ranstorp är för förslaget sågas det ordentligt av Magnus Norell, forskare med inriktning mot terrorism.
– Vill man öka rekryteringen till IS så är det en fantastisk idé. Budskapet blir ju att det är helt okej att bete sig så här och när du kommer tillbaka så fixar vi med jobb, bostad och terapi, säger han till aftonbladet.se.