• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Jens Schollin i X-huset på USÖ, där läkarstudenterna brukar hålla till.

”Mycket allvarligt – det kan hindra samhällsutvecklingen”

Uppdaterad
Publicerad

Hat och hot i forskarvärlden kan få allvarliga konsekvenser. Det menar den tidigare rektorn vid Örebro universitet, Jens Schollin.

– Ytterst kan det vara så att behandlingar och metoder för att bota sjuka inte kommer fram i tid, säger han.

Jens Schollin uttalar sig inte om specifika fall, utan generellt. Om forskare väljer att sluta på grund och hat och hot kan det påverka forskningen, menar han.

– Det är en uppenbar risk att det blir mycket sämre forskning.

Schollin är också professor i barnmedicin, och har arbetat många år på USÖ. Skillnaden han ser på samtalsklimatet i dag jämfört med förr är att personer oftare går till personangrepp mot forskarna, istället för att sakfrågan diskuteras.

Exempel bakåt i tiden

Och han har flera exempel på forskning som ansetts vara kontroversiell genom åren.

– När jag ledde en forskargrupp om nyfödda och smärta och vi behandlade nyfödda med socker så var det väldigt kontroversiellt. Men det var en helt annan ton. Det var sak man diskuterade, precis som det ska vara, säger han.

I klippet kan du höra Jens Schollin ge fler exempel på forskning som tidigare ansetts som kontroversiell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.