Björn Bäckström var 25 år när han dog i juli förra året. Beroendet kämpade han mot i många år, skolan var en kamp och Björn hade också adhd och dyslexi.
– Han exkluderades och kände sig misslyckad tidigt i livet, säger Tina Eklund, Björns mamma.
Hans liv slutade på ett stödboende i Skåne. Björn var då i dåligt skick efter tidigare överdoser, han satt i rullstol och hade neurologiska skador.
Det var en tid före sin död, när Björn förstod att han inte skulle få tillbaka ett normalt liv, som han sa till Tina att ”mamma, det är för sent för mig men du måste rädda nästa”.
Döden ständigt närvarande
Folkhälsomyndigheten slår fast att dödligheten till följd av narkotika och läkemedel är hög i Sverige. Det handlar om drygt 900 människor, varje år. Döden är hela tiden närvarande för de som lever med eller nära beroende.
Därför startade Tina Eklund och en annan mamma en Facebookgrupp för anhöriga med beroendesjukdomar för några år sedan och därifrån hämtar hon mycket stöd.
– En mamma i gruppen tänder ett ljus för varje barn i gruppen som dör. Hittills i år har hon tänt 25 ljus, berättar Tina. Det är inte klokt, i hela landet är det tre personer varje dag och det innebär att tre familjer trasas sönder varje dag.
Du är ju en av de här personerna – vad gör det med en?
– Jag lider av sömnsvårigheter, jag kan få ångest och jag kan bryta ihop. Men sen reser jag mig och blir stark och det är just för att rädda nästa, säger Tina Eklund.
Hjälp från flera håll
Många instanser har varit inblandade i Björns liv. Socialtjänsten, psykiatrin och beroendevården.
– De pillar lite här och där och det blir aldrig åt samma håll. De ser inte hela människan, säger Tina.
Hon fortsätter:
– Han hade substitutionsbehandling mot beroendet men led av ångest och social fobi. Han åkte till psykakuten men där öppnade de inte ens dörren, sådan var hans kamp, säger Tina Eklund.
Avkriminalisering av narkotika för eget bruk
Att eget bruk av narkotika ska avkriminaliseras är en viktig fråga för henne.
– Så länge det är kriminellt att ha något i sig så går ju alltid straff före vård. Det är enklare om polisen kommer än att man försöker stötta en människa, säger Tina Eklund.
Regeringen har nyligen presenterat flera åtgärder i kampen mot narkotikan. Men några planer på avkriminalisering finns inte meddelar socialminister Lena Hallengren (S).
Däremot är frågan om vård av de som fått både en beroende- och en psykiatrisk diagnos högt prioriterad enligt ministern.