Foto: Carola Zettergren

Tomt biblioteket till rätten

Publicerad

Ramsbergs biblioteks vänner går till förvaltningsrätten.

Efter det uppmärksammade tilltaget att gömma bibliotekets böcker när beskedet kom att Ramsbergs bibliotek skulle läggas ned och att en bokbuss i stället ska stanna i bygden blir frågan nu rättslig.

Det är nätverket Ramsbergs biblioteks vänner som också gömde böckerna som nu överklagat kommunens besked att byta ut biblioteket mot ett bokbusstopp.

Överklagan är inlämnad till förvaltningsrätten i Karlstad.

De skriver i sin överklagan till rätten att de vill att hyresavtalet med kyrkan ska förlängas tills en permanent lösning för bibliotek hittas.

Att en bokbuss stannar två gånger i månaden tycker de inte är en godkänd lösning.

I överklagan skriver bibliotekets vänner att det gjordes flera fel när beslutet togs och att kommunen inte undersökte om andra ställen att hyra in biblioteket på.

De skriver också att ingen tog kontakt med församlingen för att fråga dem om lösning på en ny lokal.

Dessutom menar de att beslutet att inte ha något bibliotek strider mot två lagar. Dels skollagen där det står att skolelever ska ha tillgång till ett bibliotek och dels bibliotekslagen. Nätverket menar att en bokbuss inte är tillgänglig för alla och exkluderar personer med fysiska eller psykiska handikapp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.