Trainstations grundare köpte Appleklocka och datorspel – för Örebro kommuns pengar

Publicerad

Grundaren till den prisbelönta digitala mötesplatsen Trainstation i Vivalla har gjort flera inköp som aldrig använts i verksamheten – men som Örebro kommun betalat för. Det visar SVT:s granskning. Bland annat har han köpt en Appleklocka för nästan 4 800 kronor.

– Det är en miss, säger Johan Cedermark, som är Trainstations grundare.

Trainstation är en hyllad typ av fritidsgård i området Vivalla, Örebro, där både unga och gamla kan skapa genom att använda olika digitala verktyg.

Verksamheten har satsat på det senaste inom både teknik och mjukvara – och Örebro kommun har betalat. Bakom det kommunala framgångskonceptet Trainstation finns Johan Cedermarks bolag Brightn AB.

När SVT Nyheter Örebro börjar begära ut fakturor från bolaget till Örebro kommun ser vi att det inte bara är kommunen som köpt teknik.

Den första digitala mötesplatsen ligger i Vivalla, Örebro, och området finns med på polisens lista över särskilt utsatta områden. Trainstation har nu även öppnat i Karlskoga och Haninge. Foto: Leonora Toplica/SVT

Saknas kvitton

Vi hittar mängder med fakturor där Örebro kommun betalat klumpsummor till Brightn när företaget gjort inköp till sina olika projekt. Det saknas kvitton i kommunens ekonomisystem som visar vad företaget köpt.

– Det är inte bra naturligtvis, för det är inte så det ska vara. De ska finnas i ekonomisystemet, säger Johanna Larsson, ekonomidirektör i Örebro kommun.

Det tar SVT Nyheter Örebro nästan två månader att få tag på kvittona och fakturorna som visar vad det är Brightn egentligen handlat.

Borde inte betalat

Sammanlagt handlar det om inköp för närmare fem miljoner kronor, och vi hittar flera inköp som Johan Cedermark bekräftar att Örebro kommun inte borde betalat för.

Se Johan Cedermark svara på frågor om inköpen i klippet ovan.

I ett fall har Brightn köpt datorspelet Minecraft där kommunen sedan stått för notan. På kvittot står det att spelet är en “present till” Cedermarks släkting.

Kvittot för datorspelet som Örebro kommun betalat för. Foto: SVT

Pedagogiska syften

Cedermark uppger att när de skulle börja använda spelet på Trainstation så bad de släktingen om hjälp med hur verksamheten kunde använda det i pedagogiska syften, eftersom släktingen hade mycket erfarenhet av att spela Minecraft.

“Detta arbete gjorde han utan ersättning” och “han har inte haft någon favör av kontot då versionen (…) inte använts av honom sedan dess”, skriver Johan Cedermark i ett mejl till SVT.

Thomas Gustafsson är verksamhetschef på Partnerskap i Örebro kommun och har det ekonomiska ansvaret för Trainstation. Han reagerar på att Johan Cedermark köpt spelet åt en släkting som sedan testat det hemma.

– Nej, det kan man testa på Trainstation, säger Gustafsson.

Cedermark har nu uppgett för SVT att han i kommande fakturor till Örebro kommun ska dra av de felaktiga inköpen.

Det här är Trainstation

Trainstation öppnade i Vivalla 2018, som en fysisk mötesplats där den traditionella fritidsgården kombinerades med digitalt skapande, för att ge ungdomar möjlighet att utforska och testa olika digitala plattformar.

Där kan man med hjälp av modern utrustning och digitala handledare till exempel spela in Youtubefilm, programmera spel eller designa klädesplagg. Med hjälp av en buss utrustad med digital teknik arbetar man även med uppsökande verksamhet.

I dag är Trainstation öppet för alla åldrar. Bland annat har lärare i Örebro arbetat i Trainstations labb i Vivalla, för att ta fram nya arbetsmetoder i skolan.

Bakom Trainstation står bland andra Örebro kommun, det kommunala fastighetsbolaget Västerporten och Örebrobostäder, Öbo.

Konceptet finns numera även i Karlskoga och i Jordbro, i Haninge kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Trainstation

Mer i ämnet