– Man konstaterade att det inte skulle gå att garantera avstånd och säkerhet på bussarna om alla elever skulle vara i skolan varje dag, förklarar ordförande i Gymnasienämnden, Elisabeth Malmqvist (C). Jag valde då som ordförande i Gymnasienämnden att fatta beslutet om distansundervisning för de äldre eleverna max en tredjedel av tiden.
Enligt en ny förordning som trädde i kraft 10 augusti får nämligen huvudmannen för skolan, i det här fallet kommunen, fatta beslut om att anpassa undervisningen i fall som rör kollektivtrafiken.
”Inte ett godkänt skäl”
Men Liberalerna i Örebro är inte nöjda med beslutet.
– Det är inte ett godkänt skäl att hålla eleverna från undervisning i skolan för att Länstrafiken inte kan sätta in fler bussar, anser Karolina Wallström (L), oppositionsråd i Örebro kommun.
Däremot kan det finnas andra skäl för att minska på antalet elever i skolorna, menar hon.
– Om det är för elevens bästa, för att det blir för trångt i skollokalerna så är det en annan sak, men vi har ännu inte sett någon utredning eller hört från rektorer att det skulle vara så. Distansundervisning är något man tar till i allra sista hand, och inte något man börjar med.
Följer upp noggrant
Men Elisabeth Malmqvist (C) är av motsatt åsikt.
– Vi börjar hellre försiktigt för att sedan kunna släppa in alla elever samtidigt alla dagar i veckan när vi ser hur det går på bussarna och i skolorna. Under tiden kommer vi att följa upp både närvaro, måluppfyllelse och hur det ser ut i kollektivtrafiken noggrant i starten.
Ärendet kommer att tas upp på Gymnasienämndens första sammanträde efter sommaruppehållet i slutet av september. Ordförandebeslutet gäller fram till 2 oktober.
Så gör några av länets andra kommuner:
Hällefors – Samtliga elever på plats
Hallsberg – Samtliga elever på plats
Karlskoga – Samtliga elever på plats
Lindesberg – Elever växlar mellan undervisning i skolans lokaler och på distans hemma