• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

På bild syns ett gammalt silvermynt, en hand och några fingrar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En liten glimt av det ”ballaste” fyndet som gjorts under helgen. Se och mör mer om det i klippet. Foto: David Fiedler/SVT

Tre frågor om: Sökandet efter tusen år gamla fynd utanför Nora

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen har arkeologer från Örebro läns museum och Sveriges metallsökarförening letat efter gamla fynd från 1000- och 1100-talet vid Södra Husby utanför Nora. Och jodå – den som söker, han finner.

– Vi har redan hittat det vi hoppades på, berättar Martin Rundkvist, arkeolog vid Örebro läns museum under lördagsförmiddagen.

Utöver att bedriva forskning genom att söka efter historiska skatter handlade evenemanget också om att nå ut till allmänheten om arkeologi och om hur en metallsökare fungerar.

Kungamakten vid Södra Husby

Ett 40-tal yrkes- och amatörarkeologer från Sveriges alla hörn deltog, och varför sökandet ägde rum just vid Södra Husby utanför Nora har med namnet och dess historia att göra.

– Vi vet att ställen som heter något med ”Husaby”, ”Huseby” eller ”Husby” alltid är lovande. För 900 år sedan när den svenska kungamakten var ung så kan man säga att deras länsstyrelsekontor runtom i landet hade den här typen av namn. När de tröttnade på ställena så hänger namnen fortfarande kvar, förklarar Martin.

Titta på klippet för att se vilka fynd som gjorts och hur en metallsökare fungerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.