Foto: TT Bild

Tredje gången gillt för polismördaren

Uppdaterad
Publicerad

Han säger sig ta fullt ansvar för det som hände i Kisa och Malexander. Samtidigt ångrar han det hela ”av själ och hjärta”.

Tony Byström, tidigare Tony Olsson, kommer in i rättssalen tillsammans med fyra kriminalvårdare. Precis innan har de tagit av honom handbojorna och han har en grön långärmad tröja hängande över axlarna. Det här är tredje gången som Tony Byström ansöker om tidsbestämt.

– Jag tar fullt ansvar för det som hände i Kisa och Malexander, absolut, säger han.

Hans försvarsadvokat Björn Hurtig fortsätter och frågar Tony om han ångrar det som hände.

– Jag ångrar det på alla möjliga sätt. Av hela min själ och hjärta.

Examen i historia

Under polisjakten efter bankrånet i Kisa sköts polismännen Olov Borén och Robert Karlström till döds av rånartrion. Efter så har Tony Byström haft kontakt med en av polismännens döttrar.

– Hon skrev ett brev där hon beskrev hur hon kände när hon såg oss i rättssalen. Hon var 13 år när det hände. Det hon skrev berörde mig väldigt djupt.

De senaste åren har han studerat i anstalten och tagit examen i bland annat historia. Han har dessutom börjat skriva böcker.

– All min inkomst från böckerna går till att betala av skadeståndet till de anhöriga. Jag vill göra rätt för mig men jag är begränsad nu när jag sitter i fängelse.

Lever kristet liv

2004 rymde Tony Byström från Hallanstalten efter att ha tagit en anställd som gisslan. En vild jakt pågick under flera dagar innan han kunde gripas jagades på ett höloft på Tegelvretens gård.

– Jag hade en frälsningsupplevelse hösten 2004 och efter det ville jag ta ansvar för mina handlingar. Idag lever jag ett kristet liv med en kristen kvinna och vi har barn.

16 år på anstalt

I ansökan om att få straffet omvandlat skriver Tony Byström att han vill att straffet sätts till i första hand 26 år, i andra hand 28 år eller som längst till 30 år.

Under åren i anstalt så har han beviljats två lufthållspermissioner på 16 år. Rättsmedicinalverket bedömer att han har en medelhög risk att återfalla i brottslighet men det håller han själv inte med om.

– Jag vet att det inte finns någon risk.

Om tingsrätten bifaller hans ansökan och omvandlar hans straff så kan han bli villkorligt frigiven tidigast om ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.