1. Vilka frågor är viktiga för dig/ditt parti att driva iEU-parlamentet?
– Piratpartiet har flera segrar att räkna hem under mandatperioden som gått – bl.a stoppandet av ACTA-avtalet som skulle inneburit allvarliga integritetsövergrepp mot vår befolkning, samt försvarandet av rättssäkerheten för Internetanvändare så att man inte plötsligt kan stå utanför all kontakt med våra nätbaserade myndigheter för att en privat organisation gjort en anklagelse till ens Internetleverantör. Tyvärr är det inte så enkelt att sådana segrar vinns en gång utan det måste göras om och om igen eftersom den typen av förslag har en tendens att återkomma.
– Nästa mandatperiod är det bl.a handelsavtalet TTIP, som kommer att ge privata utländska företag rätt att få skadestånd om svensk politik inte gynnar deras vinst, och nätneutraliteten som kommer att vara aktuella. Nätneutralitet kan låta som antingen en självklarhet eller något tekniskt – men egentligen är det något så enkelt som möjligheten för våra svenska IT- och spel-under att kunna konkurrera på lika villkor med amerikanska giganter. Dvs, jobb, och de är hotade.
2. Varför tror du att så få röstar i valet till EU-parlamentet?
– EU-valet får inte tillräckligt fokus av vare sig traditionell massmedia som de existerande, lite trötta, politiska partierna. Över 60 procent av de beslut som påverkar den svenska befolkningens vardag numera initieras i EU, men även under det här ”supervalåret” ser vi om och om igen hur både debatter, artiklar samt opinionsundersökningar enbart handlar om riksdagspartier samt riksdagsvalet – trots att det ligger flera månader efter EU-valet.
– Det vore med andra ord fel att inrikta sig på varför så få röstar i valet när det egentligen handlar om att de helt enkelt inte får reda på vare sig vad parlamentet gör – det är stor skillnad på typen av frågeställningar som lyfts i EU-parlamentet jämfört med på riksnivå – eller vilka alternativ som finns.
– Piratpartiet ensamt stod för en mycket stor del av det ökade valdeltagande valet 2009 och det är något vi tänker både upprepa samt överträffa det här året. Vi har levererat resultat på de löften vi gav våra väljare då och ser därför fram mot förnyat förtroende.
3. Vad kan partierna göra för att få upp valdeltagandet?
– TV4 bjöd in alla partier – både riksdags samt EU-parlaments – till en debatt som skulle hållas på partiledarnivå. Tre regeringspartier tackade dock nej, med motiveringen att de inte förstod hur de som partiledare kunde vara relevanta för EU-valet, och därmed ställdes debatten in.
– Med tanke på att de är sina partiers representanter i EUs ministerråd blir det dock en väldigt märklig situation där de i princip säger att de inte anser den folkvalda delen av den beslutsstruktur de själv är en del av är viktig! Att så flagrant åsidosätta möjligheten för medborgarna att utöva sin demokratiska rätt kan snarare beskrivas som att man gör allt vad man kan för att få ner valdeltagandet, inte upp.
– Vi i Piratpartiet kan inte försvara ett sådant agerande utan går aktivt ut och kräver att de debatter som just nu är planerade, bl.a av SVT, till dagarna innan EU-valets början självklart måste ha EU som fokus istället för riksdagen. Där de partier som sitter i EU-parlamentet, som Piratpartiet, är en självklart deltagare.