Därför tror Anna-Carin Wettefors, sakkunnig på organisationen Friends, att många unga väljer att inte anmäla när nakenbilder sprids på nätet. Foto: SVT/TT/Arkivbild

Friends befarar stort mörkertal av kränkande fotografering

Uppdaterad
Publicerad

Förhållandevis få anmälningar om kränkande fotografering har kommit in till polisen sedan lagen trädde i kraft och troligtvis finns ett mörkertal kring hur många som faktiskt utsätts för brottet. Det menar bland annat organisationen Friends.

– Absolut. Det är jag nästan helt säker på, säger Anna-Carin Wettefors, sakkunnig.

Få anmälningar om kränkande fotografering leder till att en misstänkt ställs inför rätta eller får strafföreläggande.

Men det finns även en annan del i statistiken som sticker ut. Sedan lagen kom 2013 och fram till förra året har det inkommit runt 4100 anmälningar om brottet i hela landet.

Redan i en rapport från 2019 konstaterade Brottsförebyggande rådet att det var färre anmälningar än väntat och att det troligtvis finns ett stort mörkertal där kränkande fotografering aldrig anmäls.

Anna-Carin Wettefors på Friends delar den bilden och hon tror en förklaring kan vara att unga som utsätts för brottet känner skuld och skam.

– Man börjar ifrågasätta sig själv om man gjort fel och tycker det är pinsamt att berätta för en vuxen, säger hon.

Hör henne berätta mer i klippet ovan.

Har bilder på dig spridits utan att du godkänt eller känt till det?

Pinnat inlägg

Tack för visat intresse. Detta chattfönster är nu stängt.

Susanne • Om man har råkat illa ut och blivit hotad eller psykad av någon eller några, vad gäller obekväma foton på nätet, så kan ett sätt att hantera det svåra vara att bara låta det rinna av, tänka vattenfall, promenera i gräset och andas. Koppla bort sociala medier helt enkelt och göra något som stärker dig. Prata med en kurator med tystnadsplikt eller psykolog om du vill vara ifred. Man måste inte öppna sig i media för att någon inbjuder till det. Jag tycker om att redaktionen lär mig svenska. Tack

Anonym tjej Örebro • Har bott som student (inneboende) i en större lägenhet hos en man som hyrde ut till flera. Mannen hade smygfilmat mig och säkert andra tjejer också.

Susanne • Jag fick förtroendet att fotografera tjejer på ett träningsläger. Det var kul och bilderna blev både uppskattade och fina.

Men det hände något konstigt i vanliga gruppen en dag när en träningskompis ropade genom lokalen att jag var pedofil.

Det kändes illa och jag pausade faktiskt min medverkan en tid och ventilerade scenariot med en polis som tog sig tid att lyssna.

Mvh

Johanna • Hej, jag och en vän till familjen badade vid en privat badstrand. Min ”vän” fotograferade min 11-åriga dotter i bara bikiniunderdel-utan hennes vetskap och för den del inte min heller. Jag upptäckte bilderna på min dotter i hans iPad några månader senare i en särskild mapp med bara bilder på min dotter. Jag fotade av iPad:en som bevis och sa upp bekantskapen när jag upptäckte det -men är det olagligt?

Hej Johanna. Generellt är badstränder inte en plats som täcks av lagen om kränkande fotografering. Lagen omfattar privata utrymmen (bostad, toalett och omklädningsrum). Om händelsen du beskriver är olaglig eller inte behöver dock en jurist svara på, eller polisen.

Mvh

/Philip, reporter

Pim • Det har jag och den mannen som gjorde det blev dömd till fängelse och att betala mig ett skadestånd så högt som just då ( många, många år sedan) ingen tidigare i Sverige hade blivit dömd till!

Susanne • Hej Örebro, det är Susanne igen. Jag tycker det är bra att ni tar upp ämnet för det är många inkl mig själv som hamnat i utsatta och knepiga situationer där kameror finns med i bilden.
När jag studerade till projektkoordinator fanns en bild på mig i skylten på andra sidan gatan sett från skolans entré. Jag hade varit modell för stickade plagg. Skolans lärare i projektmetodik visade intresse för fotografering och frågade mig en dag om han fick testfotografera mig. Spontan och van modell som jag var gick jag med på det. Jag kände aldrig något obehag förrän en dag, när vi samarbetat i många år. Obehaget kom när jag sa nej. Att jag inte ville. Jag ville sitta ifred en stund i studion där vi var för att läsa lite ur en bok. Då började han tjata och godtog inte mitt nej. Han skulle minsann fotografera, testa den nya bakgrunden och jag skulle var modellen till det. Jag fick aldrig några pengar. Ibland bjöd han på fika och gav mig några foton. Det var sista gången vi sågs. Han gav åter negativ för något han inte vågade behålla och tafsade på mitt lår innan jag klev ur bilen. Det var obehagligt

Nästan Orwellskt • Intressant hur privatpersoner ska ha medgivande och inte får fota/filma andra privatpersoner utan att det är integritetskränkande och lagbrott. Samtidigt som Polis och andra myndigheter hela 2000-talet fått stora lättnader i vad som krävs för ex. Kamerabevakning. Fram till häromåret hade vi åtminstone ansökningskravet till datainspektionen, men nu får mymdigheten sjäkv avgöra om de har "rätt" att övervaka medborgarna, vilket de såklart alltid anser sig ha rätt till.
Skrämmande utveckling

Igor • Det är bra fråga. Idag är inte möjligt att veta det. Man få inte att ha övervakning på alla sociala medier. Och till exempel inte allt är visat till allt. På FB man kan se bara saker från vanliga kontakter. Jag tror att de sociala medierna måste fixa det och fråga för att godkänt. Men de har business , när de tjärnar pengar för content, men de ansvarat inte för det. Och alla andra har problem med deras business.

Karin • Många tror att de måste acceptera att bli fotograferade annars går de miste om en förmån eller rättighet. Så är det inte. En bild, ett foto av en person är att betrakta som en personuppgift och regleras av Dataskyddsförordningen. Det är inhämtat samtycke som gäller, och det ska vara frivilligt. Ett nej till att vara med på en bild får inte ge negativa konsekvenser för någon. Många känner inte till detta utan uppfattar det som att man måste medverka på bild, och att man är utan rättigheter. Allt för ivrig propaganda för kameraövervakning och hemlig dataavläsning gör att integritetsfrågor ständigt kommer på undantag. Det är en mycket farlig utveckling. Det tänjer ständigt på begreppet om informerat samtycke och då står fältet öppet även för direkt kränkande fotografering. Våga säga nej och ifrågasätt syftet med att ta bilder och samla in personuppgifter! Och ni föräldrar: lämna inte ut era barn med bilder och känsliga uppgifter. Jag ser att det slarvas enormt med just detta och jag kan inte förstå hur man tänker när man lämnar ut det mest privata kring sina barn.

Nu återupptar vi chatten!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nakenbilder på nätet

Mer i ämnet