Foto: Johannes Weckström /SVT

Tusentals sökande har felaktigt fått välkomstmejl från Örebro Universitet

Uppdaterad
Publicerad

Emil Björk är en av tusentals sökande som på fredagen fick ett välkomstmejl av Örebro universitet. En stund senare vändes glädjen till någonting helt annat. Välkomstmejlet till Emil och totalt 4700 sökande gick inte bara till studenter som blivit antagna utan även de som inte fått plats.

– Jag hade redan ringt alla vänner och familj och så måste jag ringa igen, säger han.

– Det är väldigt olyckligt att det har blivit såhär, konstaterar Peter Johansson, prefekt vid Institutionen för naturvetenskap och teknik på ORU när SVT ringer upp.

– Samtidigt vill vi understryka att det inte är antagningsbesked utan välkomstbrev som skickats ut.

Men mejlet som gått ut till 4 700 adresser innehåller bland annat praktiskt information om hur man registrerar sig, repetitionskurser i matematik och annat man som student kan behöva veta. Därför kan många ändå ha uppfattat felaktigt att de blivit antagna till en utbildning. DN.se rapporterade först om händelsen.

– Det är klart det skapar förvirring men universitetet har också skickat ut ett mejl för att förtydliga misstaget, säger Peter Johansson.

Omkring 2 000 personer har fått mejlet av misstag, säger han till TT.

”Jag blev jätteglad”

Emil Björk, som sökt en civilingenjörsutbildning vid Örebro universitet var en av dem som fick mejlet. Han ringde till vänner och familj för att berätta om beskedet.  

– Allting pekade ju på att jag hade kommit in. Jag blev jätteglad!  

Men den känslan vände snart när han upptäckte ett mejl i sin skräpkorg, där det stod att han inte kommit in på utbildningen och att det skett ett misstag.

– Jag har inte fått något mejl med varning att kolla skräpposten. Jag är säker på att det finns någon där ute som firar att de kommit in på en drömutbildning. 

Nästa vecka kommer universitetet att undersöka noggrannare vad som har gått fel och om det behövs ytterligare åtgärder för att det inte ska råda några tveksamheter bland blivande studenter.

Besked om antagning får sökande till samtliga universitet och högskolor på antagning.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.