Det nya vattentornet Lyra skulle stå klart i år. Men trotjänaren Svampen får fortsätta serva Örebroarna med vatten i minst två år till.

Minst två års försening för nya vattentornet

Uppdaterad
Publicerad

Örebros nya vattentorn Lyra skulle redan vara färdigt. Men än så länge har man inte ens börjat gräva på kullen i Adolfsberg där det ska byggas. En av orsakerna är interna konflikter på Tekniska förvaltningen.

Svampen är i stort behov av renovering och i ett växande Örebro tog politikerna beslut om ett nytt och större vattentorn redan 2015. Då trodde man att det skulle stå klart i år. Men interna konflikter på Tekniska förvaltningen har sinkat arbetet, något som Nerikes Allehanda berättat om tidigare.

Bytte projektledare

Kortfattat utsattes projektledaren för Lyra för kränkande särbehandling av VA-chefen Leif Rehnberg. Projektledaren och facket fick förra året ett skadestånd på sammanlagt 265 000 kronor och projektledaren togs bort från uppdraget.

Nya vattentornet Lyra

– Det var ett gemensamt beslut att projektledaren inte skulle fortsätta, men han är kvar i organisationen, säger Charlotte Nilsson som är tillförordnad VA-chef på Örebro kommun.

Kullen i Adolfsberg där vattentornet Lyra ska byggas. Foto: Malin Gotlin / SVT

Någon ny projektledare togs inte in, trots att Lars Ferbe, chefen för Vattenverket bett om det. Istället fick Ferbe själv ta över projektet samtidigt som han skötte sitt vanliga jobb. 

– Nu har vi drivit det fram till att det är ute på upphandling, så den resan är ju gjord. Men det har varit en belastning och därav förseningen, säger Ferbe.

Lars Ferbe, chef för vattenverket, har också jobbat som projekteldare för det nya vattentornet den senaste tiden. Foto: Malin Gotlin / SVT

Chef köptes ut

I somras köptes VA-chefen Leif Rehnberg ut för nästan en miljon kronor och strax därefter slutade chefen för Tekniska förvaltningen Hanna Dufva. Men de interna stridigheterna är bara en del av förklaringen till förseningen av vattentornet menar Charlotte Nilsson.

– Det har varit många förvaltningar inblandade och samspelet mellan Stadsbyggnad och flera olika förvaltningar har tagit tid. Man har haft olika detaljplaner och missberäknat hur lång tid det skulle ta, säger Charlotte Nilsson.

Ny chef

Tills att en ny förvaltningschef är på plats är Henrik Bengtsson tillförordnad på posten.

Om en månad ska kommunen ha besked om vem som får uppdraget att bygga det nya vattentornet. Då ska det också finnas en ny projektorganisation – men det blir inte Lars Ferbe som ska leda det jobbet. Kort efter vår TV-intervju får han veta att han inte längre ska jobba med Lyra.

Men hur den nya organisationen ska se ut kan inte Bengtsson svara på.

– Exakt hur den kommer se ut kan jag inte säga, för vi har inte satt den än.

Henrik Bengtsson håller tummarna att vattentornet Lyra står klart om två år. Foto: Malin Gotlin / SVT

Han håller hoppet uppe att Lyra inte blir ännu mer försenad.

– Om allting går som det ska, och vi håller verkligen tummarna, kommer det att vara klart någon gång kring årsskiftet 2020/2021.

Och förvaltningen blir nu av med ännu en chef, sedan Lars Ferbe nyligen valt att säga upp sig från sin chefstjänst på vattenverket.

Därför behövs ett nytt vattentorn

Svampen byggdes 1958 och är i stort behov av renovering. Den renoveringen skulle vara kostsam, samtidigt som det är ett bekymmer att Svampen är ett stort turistmål.

Lyra kommer att rymma dubbelt så mycket vatten som Svampen, 15 kubik mot 9 kubik. Lyra är ett skyddsobjekt och blir inte öppet för allmänheten.

Bygget av det nya tornet beräknas kosta omkring 150 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nya vattentornet Lyra

Mer i ämnet