En splitbild på två kvinnor som har vård-kläder på sig.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nelia Aleksienko och Nataliia Grabko har båda under sommaren börjat arbeta på USÖ. Foto: SVT

Nelia arbetar på förlossningskliniken på USÖ – del av stort projekt

Uppdaterad
Publicerad

Som en del av EU-projektet CARE så har folkuniversitetet i Örebro kunnat erbjuda kurser i svenska språket för ukrainska flyktingar. För de ukrainare som har en bakgrund med att arbeta inom vården så har de fått möjligheten att arbeta och träna på svenska samtidigt.

I nuläget är det ett 15-tal ukrainare som arbetar på vårdcentraler och sjukhus i Örebroregionen på flera olika avdelningar. De flesta är anställda som vårdbiträden eftersom de, trots ukrainsk utbildning, saknar validering här i Sverige.

– Jag jobbade som sjuksköterska i Ukraina och har mycket erfarenhet. Nu har jag arbetat här sedan juni och kommer arbeta till slutet av augusti, berättar Nelia Aleksienko som fått plats på förlossningsavdelningen på USÖ. I början kände hon sig stressad på grund av språket men tycker nu att det känns bättre och att hon lär sig snabbare på jobbet än i studiemiljö.

Specialutbildning

Syftet med projektet är att de ukrainska eleverna ska lära sig svenska snabbare genom att vara ute i arbetslivet samtidigt som de kan avlasta ett annars ansträngt läge på vårdarbetsplatserna.

– För att få sin validering behöver man kunna lika mycket svenska som en gymnasieelev i sista årskullen kan, berättar Brittinger Örenius som är projektledare på folkuniversitetet i Örebro.

Som en tillägg till deras svenskaundervisning har folkuniversitetet satt ihop en kurs i en sorts vård-svenska där vanligt förekommande ord inom vården lärs ut.

– Som det ser ut nu är det tre dagar i veckan med två timmar långa lektioner, men till hösten kan det bli mer av den varan, berättar Brittinger Örenius.

Avlastar vården

På infektionsavdelningen på USÖ arbetar Nataliia Grabko, också som vårdbiträde.

– Undersköterskorna är väldigt nära patienterna och det är viktigt att man kan göra sig förstådd, jag kan inte nog betona det, berättar Hillevi Nilsson som är verksamhetschef på infektionsavdelningen.

– Nataliias inlärningskurva är väldigt bra, det är fantastiskt roligt att se, menar Hillevi Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.