Kolla in Ulfs unika hårtorksmetod för att få fartsyndarna att blåsa av på farten i videoklippet. Foto: Beatrice Emmerik /SVT

Ulfs vapen mot fartsyndarna – en hårtork

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha irriterat sig på fortkörare i många år fick Ulf Schwerin en dag nog. Han bestämde sig för att testa ett knep från England, som han sett på sociala medier. Och det fick effekt.

– 70 procent bromsade nog när de fick se mig, säger Ulf Schwerin.

I över 40 år har Ulf Schwerin bott i Stora Mellösa. Han har länge stört sig på att bilister och tyngre trafik kör för fort på Göksholmsvägen utanför kyrkan, vilket NA var först med att rapportera.

Ulf Schwerin tycker att hastighetsskyltningen är bristfällig. Han berättar att han skrivit insändare, och varit i kontakt med både Trafikverket och polisen. Men inget har hjälpt tycker han.

– Folk bryr sig inte. Man glömmer bort att det är 30 på sträckan.

Inspiration från England

En dag fick han se en kvinna på Facebook som ställt sig utomhus med en hårtork vid vägen för att efterlikna en polis med mätinstrument.

Kvinnas dotter hade blivit ihjälkörd utanför bostaden, och därför bestämde hon sig för att rikta en hårtork mot bilisterna för att få dem att sakta ner.

I förra veckan satte Ulf Schwerin på sig en gul väst, en keps, och gick ut med sin frus hårtork i högsta hugg. I ungefär en och en halvtimme riktade han hårtorken mot trafikanter, uppger han.

Flera reaktioner

74-åringens agerande har fått både positiva och negativa reaktioner. Han har till och med fått erbjudanden om att komma till andra områden i länet med sin hårtork.

I en lokal Facebook-grupp ifrågasatte boende i området om det han gjort var lagligt.

Mikael Cederblad som är gruppchef på trafikenheten vid polisen i Örebro kan inte se något olagligt i Ulf Schwerins agerande.

– Så länge han inte börjar stoppa bilar eller tar en tuschpenna och skriver polis på västen så är det okej, säger han.

I klippet ovan kan du se när Ulf Schwerin demonstrerar hårtorksmetoden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.