Familjen Algulin har överklagat beslutet två gånger. Foto: Mikael Åberg/SVT

De förbjuds sätta solceller på huset

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun vill satsa på miljövänlig energi. Men familjen Algulin får inte sätta solpaneler på sitt hus – eftersom det förfular kvarteret.

– Om kungen får ha solceller på slottet borde jag få ha det på mitt hus, säger Ulrik Algulin.

Ulrik och Åsa Algulin bor med sina tre barn i en villa på norr i Örebro. Familjen vill sätta solpaneler på sitt hus, och har därför ansökt om bygglov. Men kommunen säger nej.

– Jag förstår helt enkelt inte hur de tänker. Vi vill kunna producera miljövänlig el, säger Ulrik Algulin.

Kulturhistoriskt värde

Kommunens byggnadsnämnd ger avslag på ansökan eftersom man anser att solpaneler inte passar in i kvarteret. Anledningen är att familjen bor i ett område som anses ha stort kulturhistoriskt värde.

– Vi vill ha så mycket miljövänlig energi som möjligt, och jag kan förstå att avslaget kan låta konstigt. Men vi vill också värna om kulturmiljön och känsliga områden i staden, säger Carina Toro Hartman (S), ordförande byggnadsnämnden Örebro kommun.

Överklagar

Ulrik Algulin överklagade byggnadsnämndens beslut till länsstyrelsen i Örebro. Men även länsstyrelsen ger avslag och han har nu överklagat till nästa instans: mark- och miljödomstolen.

Reglerna för att sätta upp solpaneler och solceller skiljer sig beroende på var i landet man bor. I vissa kommuner krävs det bygglov, medan det i andra är fritt fram att installera utrustningen på hustak.

Nya regler

Men snart slopas kravet på bygglov i hela landet efter en lagändring som träder i kraft den 1 augusti. Ändringen påverkar dock inte familjen Algulins villa eftersom byggnader i områden som anses särskilt värdefulla enligt plan- och bygglagen fortfarande kommer att kräva bygglov.

– Det är oftast områden med hyfsat välbevarad bebyggelse från 1920-talet eller äldre. Ganska stora delar av innerstan är också betraktad som särskilt värdefull bebyggelse, men det innebär inte per automatik ett stopp för solenergi i hela innerstan, säger Kristofer Sjöö, stadsantikvarie Örebro kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.