En reporter sitter framför kameran och intervjuar en person i rosa tröja som anonymiserats.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sara berätta om hur det nya schemat påverkar henne i klippet. Foto: SVT

Undersköterskan Sara om nya ”hälsoschemat”: ”Ingen lyssnar”

Uppdaterad
Publicerad

Sara älskar sitt jobb med äldre och arbetskamraterna. Men inte sitt nya schema.

– Man kan inte säga att man bryr sig om oss på golvet och sedan göra så här, säger hon.

Starta klippet för att höra Saras tankar om det nya schemat.

Förra veckan kunde SVT berätta om att Örebro kommun deltar i det stora nationella projektet Momentum, där syftet är att bli bättre på att förebygga sjukskrivningar.

– Vi hoppas få ned både den korta och den långa sjukfrånvaron, sa Unni Livengård på kommunledningsförvaltningens HR-avdelning till SVT Örebro då.

Efter reportaget om Momentum har många upprörda kommunanställda hört av sig till SVT.

– Det är väldigt provocerande att kommunen säger att man jobbar för att få lägre sjukfrånvaro när man gör precis tvärtom, säger Sara.

Därför rasar personal

Kritiken handlar om att Örebro kommun under hösten rullat ut ett nytt schema inom hemtjänst och vård- och omsorg, med bland annat fler helger och slopad tredagarsvila. Det handlar om nya bemanningsriktlinjer. Lika för alla.

Sara och Ellen är två av de anställda som vänt sig till SVT Nyheter Örebro. Som offentliganställda har de rätt att vara öppet kritiska om hur de upplever sin arbetssituation. De vet det. Ändå vågar de inte låta sig intervjuas med bild och sitt riktiga namn.

– Vi försökte få till en namninsamling innan det nya schemat genomfördes, men många vågade inte skriva på. Därför vill jag också vara försiktig, säger Ellen.

Hon visar sitt nya fyraveckorsschema, som började gälla den 14 oktober. Jobb varannan helg. Varannan vecka jobb måndag till och med torsdag, ledig fredag, sedan jobb igen lördag, söndag och måndag.

Dålig återhämtning

– Vi är lediga högst två dagar i rad. Förut kunde man vara ledig tre i ett sträck. Man behöver det för sin återhämtning. Det är ett tungt jobb, säger Ellen.

Att inte få tillräcklig vila och uppleva att ingen vill lyssna på de anställdas synpunkter är det värsta, menar hon.

– Jag gillar mina närmaste chefer. Men hur tänker cheferna högst upp som fattat det här beslutet? De borde låta oss vara delaktiga i hur vi vill jobba för att orka. Man måste ju kunna få ihop livet också.

Ingen delaktighet

Hon har jobbat inom vård och omsorg i 15 år, har ett barn i lågstadieåldern och berättar att hon opererat händerna två gånger och har ont i ryggen.

– Kroppen känns helt slut ibland. Senast jag var hos läkaren ville han sjukskriva mig en månad. Men jag sade nej. Jag får ut 22 000 kronor i månaden efter skatt, med ob. Som ensamstående har jag inte råd att vara sjuk.

Ansvariga svarar på kritiken: ”Förstår att det kan upplevas som en försämring”

Schemaläggning, äldreomsorg, vård- och omsorg

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör verksamhetschefen Sahra Strandberg bemöta kritiken om det nya schemat. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.