Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under måndagen gick USÖ upp i stabsläge med anledning av brist på vårdplatser och tilltagande smitta av olika virussjukdomar. Foto: SVT.

Sjukvården i Region Örebro län i stabsläge på grund av vårdplatsbrist

Uppdaterad
Publicerad

Hälso- och sjukvården i regionen befinner sig sedan i måndags i stabsläge, vilket NA var först att rapportera om.

Anledningen är brist på vårdplatser i kombination med att fler patienter söker vård på grund av covid-19, influensa och RS-virus.

Hör i klippet när Ioannis Ioanidis berättar om läget.

– Orsaken är de tre virussjukdomarna som drabbar både patienter och medarbetare, som pricken över i:et kom halkan och satte extra press under måndagen, säger Ioannis Ioanidis, biträdande områdeschef för specialiserad vård.

Stabsläge är ett beredskapsläge som innebär att en särskild sjukvårdsledning håller sig underrättad om läget, vidtar nödvändiga åtgärder och följer händelseutvecklingen.

– Hela organisationen ställs på tå och är förberedda på att saker kan hända och att det kan gå fort, säger Ioannis Ioanidis.

Har skjutit upp operationer

Hittills har man tagit beslut om att ställa in icke akuta operationer som höftleds- och ljumskbråkoperationer. Under tisdagen ställdes sex operationer in men under onsdagsmorgonen finns ingen plan på att ställa in fler.

Utöver operationerna har man beslutat om att bemanna akuten med fler doktorer under fler timmar. Och sedan förra veckan har man beslutat att ge extraersättning till personal som går in och täcker upp tomma pass.

Extra överbeläggningsplatser ska hållas öppna. Några patienter flyttas också från Lindesbergs lasarett till USÖ.

En avdelning som är under särskild press är barnakuten, som SVT rapporterade om igår. Orsaken är många fall av RS-virus och nu ber man föräldrar söka sig till vårdcentralerna om läget inte är akut. Dessutom uppmanas föräldrar med små bebisar att inte ha storasyskonen på förskolan.

Här kan du höra fler rekommendationer till småbarnsföräldrar, bland annat hur man ska tänka i jul:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Lena-Marie Ljunglöf sektionsledare, barnaktuen och Anna Olivecrona verksamhetschef, Barn- och ungdomsmedicin, berätta om hur du kan tänka kring julen som kommer. Foto: Viktoria Kvarnbrant/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.