På sociala medier delas en utmaning som går ut på att elever ska tända eld på framförallt papperskorgar i skolan. Foto: SVT

Utmaning i sociala medier lockar elever till att starta skolbränder

Uppdaterad
Publicerad

På sociala medier sprids just nu en utmaning bland skolungdomar i Örebro om att tända eld på papperskorgar på skolor. Polisen ser allvarligt på det och uppmanar vårdnadshavare att prata med sina barn om det.

– Det kan bli så allvarligt att någon faktiskt dör i en skolbrand, säger Therese Beme, kommunpolis i Örebro.

Polisen i Örebro län skriver på sin facebooksida att det skett flera skolbränder på skolor i Örebro bara den senaste veckan. För att få ett stopp på bränderna vänder sig polisen alltså till vårdnadshavare och ber om hjälp.

– Det är ganska ovanligt att vi skriver en uppmaning till föräldrar via facebook. Vi gör det för att det kan få förödande konsekvenser om en brand tar sig på en skola, säger Therese Beme, kommunpolis i Örebro.

Skolbränder – ett stående inslag

Att tända eld på skoltoaletten är dock inte någon ny företeelse. Terminsstart vid höst och vår är alltid kritiska enligt Per-Ove Staberyd, som är brandchef på Nerikes Brandkår.

– Skolbränder är ett stående inslag. Skulle det ske på en vanlig arbetsplats så skulle det aldrig accepteras, men i skolan är det vanligt att man tänder eld på papperskorgar eller på papper som man håller under brandvarnaren.

”Får aldrig accepteras”

Hittills i år har Nerikes brandkår åkt ut på 13 utryckningar till skolor i Örebro och risken är stor att antalet blir fler i och med den pågående utmaningen.

– Vi får aldrig acceptera det här och skolorna kan behöva sätta in extra åtgärder, säger Per-Olov Staberyd.

Utryckningar till skolor i Örebro kommun (brand i papperskorgar eller toalett vanligast)

2017: 19 utryckningar

2018: 14 utryckningar

2019: 19 utryckningar

2020: hittills i år 13 utryckningar

Källa: Nerikes Brandkår

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.