Foto: SVT

Utsläpp av giftig gas i Olshammar

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer skadades i ett gasutsläpp vid Aspa bruk i Olshammar under söndagen. En person ska vara allvarligt skadad, enligt en presskommuniké från sjukhuset. Boende uppmanas att hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation.

Enligt räddningstjänsten är det svavelväte som läckt ut, ett ämne som är giftigt vid inandning. Flera personer har skadats, men det är ännu oklart hur allvarligt.

Boende i området ombeds att hålla sig inomhus och stänga fönster, dörrar och ventilation. I nuläget är det oklart hur stort utsläpp det handlade om.

– Det är en giftig gas. Vi rekommenderar att man håller sig inne, säger Christina Hallin, presstalesperson på polisen.

Oklart vad som orsakat läckan

Ulf Smedberg som är räddningschef för Nerikes brandkår berättade att det var 11 enheter från räddningstjänsten på plats.

– Vi har flera enheter där som jobbar med att säkerställa och försöka få läckaget att upphöra. Men det primära är att se till att vi inte får fler personer påverkade eller skadade, säger Ulf Smedberg.

Det är ännu oklart vad som har orsakat läckaget.

– Något ska ha hänt i samband med produktionen, säger Ulf Smedberg.

Gasen både giftig och brandfarlig

– Svavelväte är för oss ett ganska besvärligt ämne. Det är både giftigt att inandas men också brandfarligt. Vilket innebär att vi måste fokusera på att ingen får i sig det men också att det inte börjar brinna, säger Ulf Smedberg på Nerikes brandkår.

Flera uppges ha skadats

Enligt räddningstjänsten har fyra personer förts till sjukhus. Enligt en presskommuniké från Universitetssjukhuset i Örebro är en av personerna allvarligt skadad men det ska inte vara livshotande i nuläget. De tre övriga personerna ska efter omständigheterna må bra.

Fakta: Svavelväte

Svavelväte är en färglös, mycket giftig gas. Gasen är lika giftig och farlig som vätecyanid. Gasens starka lukt märks redan vid halter på 0,02 ppm (miljondelar) och är irriterande redan vid mycket små halter.

Men giftigheten är lömsk eftersom exponering för svavelväte snabbt avtrubbar luktsinnet, så att förgiftade personer inte längre märker dess karakteristiska doft innan farliga halter nås.

I naturen bildas svavelväte genom förruttning av organiskt material eller genom bakteriell nedbrytning av sulfater. Gasen släpps årligen ut i höga halter från vulkaner, sumpmarker, naturgas- och svavelkällor men även från haven, där svavelväte bildas i syrefria miljöer.

Gasen är tyngre än luft och lägger sig vid marken vid utsläpp.

TT

Källa: NE

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.