På utställningen, som är ute på turné från Tekniska Museet, visas att det finns många förebilder för våra nutida kvinnliga uppfinnare.
Eva Ekeblad de la Gardie valdes som första kvinna in i vetenskapsakademien år 1748 för att hon uppfann potatismjölet. Tidigare hade man använt arsenikpuder, men nu slapp folk bli sjuka av det.
Två kvinnor från USA uppfann två mycket väsentliga ting. Josephine Cochran började utveckla diskmaskinen redan år 1886 och Mary Andersson uppfann vindrutetorkaren 1903, en artikel som i dag finns på varje fordon.
Den kanske mest berömda vetenskapskvinnan är väl Marie Curie, som för sina upptäckter inom fysik och kemi fick två nobelpris, 1903 och 1911.
Upphovskvinnorna glöms bort
Man brukar säga att man uppfinner där man står, och därför har kvinnors upptäckter ofta rört hemmet och vården. Kaffefiltret uppfanns av Melitta Benz 1909 och hon grundade också fabriken med samma namn.
Kvinnors uppfinningar har varit många och betydelsefulla. Men tyvärr glöms ofta själva uppfinnarna bort alltför snabbt. Aina Wifalk från Västerås är ett exempel på det.
Hon uppfann först ett träningsredskap för händer, armar, ben och fötter som kallas manuped. Den används i dag överallt inom vården för att träna funktionshindrade.
Sedan uppfann Aina Wifalk, som själv hade haft polio i unga år, rullatorn. Den har blivit en världssuccé och finns snart i varje pensionärs hem.
Men i dag vet knappt någon vem Aina Wifalk är. Hon tog aldrig patent på sina uppfinningar och fick därför heller ingen uppskattning för sina epokgörande rön för att underlätta för andra.
Ni kan se kvnnliga uppfinningar som den gröna knappen på mobilen, pottan pipinette, narkosnappen och många fler på affärs- och idéhuset i Västerås fram till den 21:a februari.
Erik Sundberg, Västmanlandsnytt