Hör Jonna, 5 år, och Olle, 4 år, berätta när man ska tvätta händerna. Foto: Malin Gotlin/SVT

Snart börjar vabruari – årets stora sjukmånad

Uppdaterad
Publicerad

Influensatoppen lurar runt hörnet och magsjuka kan slå till lite när som helst. Och Försäkringskassan ser inte att vabbandet kommer att minska, men förskolan gör vad de kan för att smittorna inte ska få fäste.

Infektioner och sjukdomar har alltid funnits, men i och med att små barn är tätt tillsammans på förskolor ökar också risken för att de ska bli sjuka. Vi har besökt en förskola som berättar om sina rutiner för att mota bacillerna i dörren.

– Vi tvättar händerna före varje måltid, spritar skötbord, använder handskar när vi byter blöja och torkar på toaletten, och så byter vi disktrasor varje dag, säger förskolläraren Johanna Lindqvist.

Tvättar också leksaker

Förskolan tvättar också sängkläder till barnens vila ofta och tvättar av leksaker. Men att hinna med jämt är inte lätt, för små barn kan vara snabba att stoppa saker i munnen och sedan räcka den till någon annan.

– Det är svårt. Man hinner ju inte tvätta varje gång, men ser man att någon haft det i munnen så tvättar man ju av det, säger Johanna Lindqvist.

I klippet ovan får du veta mer om vabruari och höra barnen berätta själva om hur man tvättar händerna.

Fakta om vab:

Den 1 januari 2019 ändrades reglerna för den som vabbar. Tidigare krävdes en anmälan första sjukdagen och sedan en ansökan om ersättning. Men den 1 januari slopades kravet på att göra en anmälan första dagen.

Då kan du få ersättning för vab:

* från det att barnet är 8 månader, till och med dagen innan barnet fyller 12 år. Det finns tillfällen när du har rätt till ersättning även om barnet är äldre, yngre eller omfattas av LSS

* om du stannar hemma från jobbet eller går miste om a-kassa för att du ska ta hand om ett sjukt barn

* om du följer med barnet till läkare, barnavårdscentral, tandläkare, barn- och ungdomspsykiatri

* om du är hemma med barnet för att den ordinarie vårdaren är sjuk.

Källa: Försäkringskassan

Vabbandet ökar:

Antalet vabbdagar har ökat de senaste åren och förväntas fortsätta öka. Också kostnaderna förväntas stiga.

2017 låg Försäkringskassans utgifter för tillfällig föräldrapenning, vab, på 6,9 miljarder kronor. Prognosen är att den summan är uppe i  8,4 miljarder kronor år 2021. Då antas antalet vabbdagar vara upp i 8 miljoner. Orsaken till ökningen är bland annat att det föds fler barn och att många barn är i åldern 0 till 12 år.

Per barn räknat så tas det ut i genomsnitt drygt fyra dagar per år.

Flest dagar tas ut för barn som är mellan två och tre år.

Källa: Försäkringskassan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.