Foto: Johan Fowelin

Vårdboende i Askersund prisas

Publicerad

Vård- och omsorgsboendet Smedsgården i Askersund har vunnit Vårdbyggnadspriset.

– Det här är ett kvitto på att vi bygger vård- och omsorgboenden som ligger i framkant vad gäller både utformning och välfärdsteknik, säger Camilla Petersen, VD på Länsgården som äger boendet i ett pressmeddelande.

Smedsgården prisas i kategorin mindre vårdbyggnadsprojekt och priset delades ut i Malmö på torsdagen. Motiveringen lyder:

”Med stor inlevelseförmåga och omsorg om de boendes livsmiljö har projektteamet skickligt byggt på tidigare kunskaper. Kopplingen till staden, liksom samverkan med daglig verksamhet, vårdcentral och intilliggande verksamheter gör denna lösning förebildlig. Sammantaget är detta en lugn miljö, hållbar över tid.”

Mathias Olaisson, enhetschef på Smedsgården i Askersund, säger att man fått mycket positiv respons från boende och anhöriga.

– De har lyckats att skapa känslan av ett hem och samtidigt ge bra förutsättningar för verksamheten, säger han i ett pressmeddelande.

Vårdbyggnadspriset delas ut av föreningen Forum vårdbyggnad. Priset har endast delats ut vid fyra tillfällen sedan 2003. Syftet med priset är att uppmärksamma goda exempel inom arkitektur och premierar innovativ vårdmiljö. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.