Detta är exakt samma antal som förra vintern. Visserligen är inte årets inventeringssäsong avslutad – den pågår till 31 mars – men några större förändringar är inte att vänta.
– Det kommer troligen att tillkomma några vargar, men inte så många. Några jätteförändringar är inte att vänta. Slutresultatet blir nog ungefär som ifjol, säger Inga Ängstig, föreståndare för Viltskadecenter vid Grimsö Forskningsstation i Bergslagen, som koordinerar inventeringarna av stora rovdjur i Sverige.
Det innebär att den svenska vargpopulationen inte har återhämtat den mark som tappades mellan förrförra och förra vintern.
Under 2014–2015 noterades 415 vargar i landet – den högsta siffran sedan mitten av 1800-talet – men 2015–2016 inräknades bara 34 familjegrupper vilket motsvarade 340 individer, en nedgång med 18 procent.
Hård jakt
Orsaken, enligt de flesta bedömare var den omfattande jakt som ägde rum under 2014–2015. Under perioden dödades 75 vargar legalt, och dessutom utsätts stammen normalt för en omfattande illegal jakt. Vargar tål en ganska hög beskattning, men överstiger dödligheten 30 procent minskar stammen.
Sedan dess har antalet fällda vargar, åtminstone de som skjutits legalt, minskat. Men avskjutningen har av allt att döma varit tillräckligt stor för att förhindra en återhämtning till den tidigare nivån.
– Det är uppenbart att den illegala jakten är mycket omfattande i vissa områden, exempelvis i Dalarna, säger Tom Arnbom, ansvarig för rovdjursfrågor på Världsnaturfonden (WWF).
Ny metod
Han är tveksam till om det kommer att bli någon licensjakt på varg i landet nästa vinter.
– Då finns det risk att man får domstolarna på sig. Dels är det tveksamt om vargarna är tillräckligt många, dels har många genetiskt viktiga invandrarvargar försvunnit på sistone.
En annan faktor som kan komma att komplicera situationen är att en ny beräkningsmetod för att beräkna vargstammens storlek snart kan komma att införas.
Hittills har man räknat med att varje familjegrupp motsvarar cirka tio vargar i populationen, men nya rön antyder att detta medför att man överskattar antalet vargar. En omräkningsfaktor på 8,0 istället för 10,0 rekommenderas av flera forskare. I så fall skulle det nuvarande antalet skrivas ned från 340 till 272.
– Det kommer att få konsekvenser för vargjakten, säger Tom Arnbom.