Till vänster en bild på en man, till höger en bild på en strandkant med vatten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jämför man med övriga större sjöar är Vättern unik”. Hör Lars Ferbe om varför han tycker att dricksvattnet borde få ett starkare skydd. Foto: SVT

Vätternvatten: Dricksvattnet har inte ett tillräckligt bra skydd

Publicerad

Rent vatten i kranen är något vi tar för givet. Och enligt EU:s vattendirektiv får inte vattnet i sjöar och hav försämras.

Samtidigt står intressen mot varandra. Enligt det kommunägda bolaget Vätternvatten har inte råvatten ett tillräckligt starkt skydd i dag.

– Tyvärr har inte råvatten ett starkt skydd än så länge. Och vatten kommer ha en allt större betydelse i framtiden i och med klimatförändringarna, säger Lars Ferbe, senior rådgivare på Vätternvatten.

Om drygt tio år är det tänkt att Örebro, Hallsberg, Kumla och Lekeberg ska få sitt dricksvatten från Vättern.

Projektet Vätternvatten

Bolaget, som ägs av de fyra kommunerna, jobbar just nu intensivt med att få klar en tillståndsansökan till mark- och miljödomstolen.

Kraven skärps

– Kraven skärps mer och mer på vad man får göra vid vatten. Vi får lita på att tillstånden verkligen upprätthåller den nivån på bra vatten som vi ska ha vid råvattentäkter, säger Lars Ferbe.

Vättern är känd för sin goda vattenkvalitet. Samtidigt finns det många intressen som ska samsas runt sjön.

Två stora frågor är läckaget av PFAS från försvarets landningsbana i Karlsborg och planerna på en gruva i Gränna.

– Vi är inte sakägare, men följer frågan. En gruva i Norra kärr i Gränna kan innebära belastning på Vättern eller vilket utsläppsområde det än blir. Det är ett starkt ekonomiskt intresse har vi förstått, men det är viktigt med en sluten hantering så det inte kommer ut några föroreningar som kan påverka dricksvattnet.

Fotnot: Råvatten är vatten som är avsett att användas som dricksvatten.

VATTENDIREKTIVET och vättern

  • EU:s vattendirektiv ska säkra en god vattenkvalitet i europeiska vatten. Direktivet styrs bland annat av miljökvalitetsnormer (MKN) som måste följas. För vatten innebär normerna att sjöar, vattendrag och kustvatten ska nå god ekologisk och god kemisk ytvattenstatus. Statusen på vattnet får inte försämras i något avseende.
  • Vätterns ytvatten ligger mellan otillfredsställande och god ekologisk status på de punkter där prover tagits.
  • Proverna visar också att Vättern är påverkad av kemikalier och den kemiska statusen är inte god.

Källa: Svenskt vatten och VISS

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Projektet Vätternvatten

Mer i ämnet