Tre svenska studier visar att var femte person i 19-årsåldern har frätskador på sina tänder, en ålder då de flesta inte borde ha några tandproblem.
– Vi vet att skadorna har ett samband med konsumtion av sura drycker, säger Agneta Hasselkvist som är odontologie doktor.
Hon berättar att en vegetarisk, hälsoinriktad kosthållning ökar risken för frätskador på tänderna.
– Det handlar exempelvis om personer som konsumerar mycket frukt, juicer och smoothies, eller att man picklar olika grönsaker, säger Agneta Hasselkvist.
Reaktioner från läsare
SVT har under måndagen nåtts av ett flertal reaktioner från personer som inte förstår kopplingen mellan tandskador och en vegetarisk kosthållning.
Vad är det som gör att ni ofta ser de här skadorna hos just de som äter vegetariskt? Även köttätare dricker ju exempelvis juice och äter frukt?
– Ja, men de sura livsmedlen utgör ofta en större del av den totala kosten om man äter vegetariskt. Vi misstänker även att de äter mer fibrer vilket sliter på tänderna, säger Agneta Hasselkvist.
– Det finns studier som visar att det är så här. Det är inget som är gripet ur luften, säger hon.
Unga smådricker mer
Konsumtionen av läsk och energidrycker har ökat kraftigt över tid och är troligen en annan förklaring.
– Problemet är att unga har en tendens att gå och smådricka hela tiden. Varje klunk innebär en attack av syra på tänderna, vilket leder till att emaljen slits ned.
– Det är bättre att dricka upp allt på en gång. Då får man bara en syrattack på tänderna, förklarar hon.
Nyligen kom Sveriges tandvårdsdirektörer överens om att alla landsting och regioner ska föra statistik på frätskador hos unga patienter.
– På så vis kommer vi kunna följa upp det här och se hur det utvecklas på sikt, säger Agneta Hasselkvist.
Så mycket har konsumtionen av läsk ökat på en generation
År 1986 drack svenskarna i snitt 40 liter läsk per person och år.
Trettio år senare, år 2016, var motsvarande siffra 96 liter.
Källa: Jordbruksverket