– Det stormade rejält för några år sedan, men vi stod på oss. Det är ju det här vi tror på och som vi måste göra för klimatets och hälsans skull, säger Lena Sjöqvist, kökschef på Tullängsgymnasiet.
Mer grönt – oavsett om det är populärt eller inte
Istället för att backa skaffade skolrestaurangen en stor köksö med plats för extra grönsaker. Skolan jobbar, som alla skolor i kommunen, efter ett politiskt mål om att de klimatbelastande utsläppen från maten ska minska. Då blir kött naturligt att minska oavsett om det är populärt eller inte.
– Vi försöker locka med här är att hitta växtbaserade måltider där vi får fram smaker och stekytor som påminner om köttet, säger Lena Sjöqvist.
”Lite segt ibland”
Den som är skeptisk, eller nyfiken, i matkön kan alltid provsmaka maten innan med en smaksked. Och även om det knorras ibland om att det är för lite kött på menyn på Tullängsskolan, så finns det också förståelse bland eleverna vi pratar med.
– Det är ju lite segt ibland, att det ska vara så mycket vegetariskt. Jag förstår att de tänker på miljön och så, men vi måste få i oss proteiner, säger Fouad Alarbaji, som går sitt andra år på skolan.
Är det inte protein i bönor?
– Jo, men man tröttnar ju på det efter ett tag.
– Det är mycket som är ihoprört och nytt och det kan vara enformigt...men många gånger kan det också vara gott, säger Viktor Davidsson.
– Vi fick klagomål redan för tio år sedan när vi lämnade halvfabrikat och började laga från grunden. Det tyckte eleverna var konstigt då. Alla gillar inte all mat alla dagar, men jag tänker att det är så hemma också. I alla fall var det så i min familj, säger Lena Sjöqvist.
I klippet ovan kan du höra mer om vad eleverna tycker om skolmaten.
Mer klimatvänliga måltider i Örebro kommun
Örebro kommun har en klimatstrategi och där finns uppsatta mål för kommunens offentliga måltider.
* Klimatbelastningen per kg inköpta livsmedel ska minska med 20 procent till 2020 och med 46 procent till 2030, jämfört med 2014. Nivån då var 2, 38 CO2 ekv per kilo inköpta livsmedel. Delmålet är redan uppnått eftersom kommunen 2018 låg på 1, 70 kilo CO2 ekv per kilo uppköpta livsmedel (målet var 1, 90).
* Mängden matsvinn från måltider inom kommunens organisation ska uppgå till högst 10 procent 2020 och högst 8 procent 2030.
* Andelen ekologiska livsmedelsinköp ska uppgå till 80 procent 2020 och andelen inköp av närproducerade livsmedel ska uppgå till minst 20 procent 2020.