Två elever sitter vid varsin skolbänk på Björkhagaskolan i Lindesberg och tittar på varandra. Bakom dem finns en griffeltavla och en whiteboard.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör eleverna på Björkhagaskolan i Lindesberg berätta om vad de känner till om vejp, eller vape, som blir allt vanligare bland yngre barn. Foto: SVT/Lilla Aktuellt

Vejpning ökar bland unga – så tänker mellanstadieelever i Lindesberg

Uppdaterad
Publicerad

Att vejpa, eller röka e-cigaretter som det också heter, blir allt vanligare bland unga och går ner i åldrarna. Och på Björkhagaskolan i Lindesberg har eleverna bra koll på vejpe-trenden.

– Jag har fått frågan att testa, men aldrig gjort det, säger en av mellanstadieeleverna till Lilla Aktuellt.

SVT:s redaktion Lilla Aktuellt har varit i Lindesberg för att höra vad eleverna så lågt ner som i mellanstadiet egentligen känner till om vejp eller vape som det också kallas för bland unga. SVT Nyheter Örebro har också tidigare rapporterat om att tobaksavvänjare på USÖ är kritiska till e-ciggaretter som marknadsförs allt aggressivare och riskerar att göra unga beroende.

Har gått ner i åldrar

Det är dock olagligt att sälja e-cigaretter till personer under 18 år och polisen i Lindesberg stöter på att användandet gått ner i åldrarna.

– Vi upplever att vejpe har ökat. Den yngsta jag träffat på som rökt gick i årskurs fyra, säger Henrik Andersson som är ungdomspolis i Lindesberg.

Hör eleverna och en ungdomspolisen ge sin syn på vejpe i klippet.

En ungdomspolis i Lindesberg, Henrik Andersson, blir intervjuad i sin uniform.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik Andersson är ungdomspolis i Lindesberg och berättar för Lilla Aktuellt att han har mött elever i årskurs fyra som har testat vejp. Foto: SVT/Lilla Aktuellt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.