Efter att registret på över 4.000 romer uppdagats har rikspolischefen Bengt Svenson varit tydlig i sin kritik till Skånepolisen.
– Det är naivt att tro att det bara skulle vara en handfull människor som haft tillgång till det här. Och det gör mig än mer förbannad att ingen annan har slagit larm mycket tidigare om oegentligheterna, sa han på måndagen.
”Inga konstigheter”
Men nu kritiseras Svensson från internt håll, av den erfarne polischefen Peter Springare, rotelchef för grova brott vid länskriminalen i Örebro.
– Bengt Svenson kastar sig ut, redan dag ett, i ett sorts panikartat politiskt korrekt fördömande och säger att det är ett lagbrott, en skam för polisen och så vidare, det reagerar jag starkt på. Han borde veta hur vi jobbar i de här delarna, och det vet han naturligtvis. Det här är inga konstigheter, det förekommer i varenda myndighet, säger Springare till TT och Dagens Nyheter.
De senaste decennierna har polisens underrättelsearbete prioriterats och särskilda analytiker har anställts.
– Det är något som Bengt Svenson varit med och byggt upp och vurmat väldigt hårt för. Han har uppmuntrat oss att arbeta på det här sättet, säger Peter Springare till DN.
”Allvarligt att registrera efter etnicitet”
Rikspolischefen kommenterar kritiken till tidningen med att han arbetat för att polisen ska bedriva ett kvalificerat underrättelsearbete, men att det är omfattningen och faktumet att det finns barn i registret som han kritiserat.
– Skulle utredningen visa att registret förts enbart på etniska grunder är det oerhört allvarligt, säger Bengt Svenson till DN.
Peter Springare menar att det är förkastligt att registrera efter etnicitet, men kan förstå att det blir så.
– Om det visar sig när det kommer in underrättelseuppgifter, att det handlar om romer är det naturligt att när man börjar bygga upp de bitarna, handlar det mest om romer. Det hade lika gärna kunnat handla om albaner, som i den så kallade albanligan i Göteborg.