• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergvik i Söderhamns kommun, Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i ett radhus. Räddningsledaren uppmanar människor och trafik i området att hålla sig borta. Information om händelsen kan fås på restaurangen vid Bergviks IP. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

En delad bild som visar två sektioner. Den vänstra sektionen visar en person som bär en stor säck och närmar sig en bil på en väg med en utsikt över en stad i bakgrunden. Den högra sektionen visar en man med grått hår, klädd i en svart zip-jacka, som ser ut att sitta i en intervju, med en affisch i bakgrunden som handlar om smugglare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du delar av videokonstnären Fikret Atay senaste verk, ”Smugglers”. Foto: Fikret Atay, SVT

Videoverk om människosmuggling visas på Örebro konsthall

Publicerad

Smugglare. Så heter den kurdiska videokonstnären Fikret Atays utställning, med premiär under lördagen på Örebro konsthall.

– Jag tänkte att jag måste göra något av det här ämnet, säger han.

Fikret Atay kommer från Turkiet och är idag baserad i Örebro. I separatutställningen ”Smugglers” visar han ett urval av verk som sträcker sig över 20 år tillbaka i tiden.

Hans videoverk ingår idag i samlingar på museer i bland annat Paris, Rom, Barcelona, London, Istanbul och Jerusalem, och utforskar spänningar mellan väst och öst, civilt och militärt och mellan tradition och modernitet.

När Fikret Atay hade bestämt sig för att göra något om ämnet människosmuggling så hittade han en kontaktperson, och frågade om han möjligen kunde få träffa människosmugglare och skildra vad de gör.

– De accepterade, vilket är intressant, eftersom de ju gör något väldigt farligt, säger han.

Utställningen pågår till den 12 januari nästa år.

OM FIKRET ATAY

Fikret Atays konst har inte bara visats i Sverige utan också på internationella museer och konstcenter som Centre Pompidou i Paris, MAXXI i Rom, Museum of Contemporary Art i Chicago, New Museum och MoMa PS1 i New York samt vid Istanbulbiennalen.

Källa: Örebro kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.