SVT Nyheter Örebro träffade under onsdagen föräldrar till elever på Malmens skola som var kritiska till att de inte fått någon information kring avstängningen av skolgården. Senare kunde föräldrarna konstatera att ett mailutskick kommit ut vid 7.25-tiden.
Viktigt att inte skrämmas
Enligt Greta Berg, expert brottsförebyggande frågor på Sveriges kommuner och landsting (SKL), är det viktigt att skolan inte skrämmer bort eleverna.
– Skolan vill ha dit eleverna för att kunna genomföra undervisning, men också för att ge information. Risken är att folk tolkar ett krismeddelande som att de ska hålla sig hemma, säger Greta Berg.
Personal på Malmens skola mötte eleverna på morgonen och visade dem in bakvägen. Ett korrekt agerande enligt Greta Berg.
Olika system
Landets skolor använder sig av olika system för rapportering och kommunikation med föräldrar. Ungefär 2 000 skolor är anslutna till det största systemet Schoolsoft. Där kan vårdnadshavare lägga in sina telefonnummer och få sms när barnen till exempel skolkar.
– Där går det att skicka ut krismeddelanden också, men första prioritet är att skolans krisledning har ett kommunikationssystem. Det involverar vanligtvis inte föräldrar.
Borde skolorna skicka ut sms vid speciella händelser?
– Det är upp till varje skola att bestämma.