SVT:s reporter står på en gata omgiven av träd och byggnader, iförd en grön jacka med händerna ihop framför sig. Bakgrunden visar en stadsmiljö med cyklar och bilar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så ska Örebro kommuns nya samarbete för att fånga upp ungdomar i riskzon för kriminalitet fungera. Foto: SVT

Vill fånga upp barn innan de hamnar i kriminalitet – Örebro kommun börjar med ny metod

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun ska börja med ett nytt sätt att hjälpa ungdomar som ligger i riskzon för kriminalitet. Tanken är att flera delar av samhället ska samarbeta.

Det nya arbetssättet kallas SSPF, som står för skola, socialtjänst, polis och fritid. Det används redan i flera kommuner, som Malmö och Göteborg, men Örebro blir först i länet.

Förutom skola, socialtjänst och polis kan samarbetet inkludera andra delar av ungdomens liv. Kultur- och fritidsförvaltningen är därför också med i SSPF.

Barn och unga i kriminella gäng

– Det handlar om att ungdomen ska få en aktiv fritid. Till viss del kan föreningar kopplas på, det beror på vilka behov den specifika ungdomen har, berättar samordnaren Anna Rolf Björklund.

SSPF ska implementeras de kommande två åren och i början är fokus på högstadieungdomar. Det hela startar med ett stormöte i slutet av januari.

Hör mer om det nya arbetssättet i klippet.

En delad bild som visar två scener. Den vänstra sidan visar Monika Berg, enhetschef, med lockigt hår som sitter på en soffa, iförd en grå tröja. Den högra sidan visar reporter Kattis Folkeson och enhetschef Monika Berg som står nära varandra; Kattis Folkeson bär en rosa, fluffig jacka och pekar på ett papper, medan Monika Berg håller i pappret.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Monika Berg, enhetschef på socialförvaltningen, berättar om den ökade oron för barn och unga i kriminalitet i Örebro kommun. Foto: Erik Karlsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn och unga i kriminella gäng

Mer i ämnet