Foto: SVT

Vill ha bättre brandskydd för unika kulturmiljöer

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens tragiska brand i Eksjö efterlyser nu både brandinspektörer och byggnadsantikvarier metoder och regler för att bättre skydda de fåtal unika stadsmiljöer av trä som finns kvar i landet.

I Nora finns sedan ett antal år en strategi framtagen och den är till och med klubbad av kommunfullmäktige med förslag på åtgärder som fastighetsägare kan göra för att förhindra en omfattande brand.

Det har inte varit någon större stadsbrand i Nora sedan 1731. Men när byggnadsantikvarien Ing-Marie Nilsson Tarkkanen fick höra nyheten om branden i Eksjö blev hon förfärad.

– Det första man tänker på är ju att det är tragiskt att ett människoliv har gått till spillo. Det andra är ju att den här fantastiska miljön som vi har så få kvar av i Sverige med en genuin stadskärna av trä. Det finns så få kvar av dem, så vi behöver vara rädda om de få som finns kvar, säger Ing-Marie Nilsson Tarkkanen som är byggnadsantikvarie på Örebro läns museum.

Hon var med i arbetet 2004-2007 med avsikten att ta fram en strategi för brandskydd i Nora som tillsammans med Eksjö och Hjo prisats av organisationen Europa Nostra för sina unika kulturmiljöer. Avsikten med arbete var att skapa bättre brandskydd och beredskap utan att inverka på kulturmiljön. Flera instanser var med i det arbetet, bland annat den lokala räddningstjänsten innan den blev en del av Nerikes Brandkår.

– Det är ju en gammal trästad och den är man väldigt rädd om. Det får ju inte bara hända att det börjar brinna. Jag tycker att vi har en väldigt god beredskap. Vi har en kår här i Nora som rycker ut och sen om det visar sig att det är en brand i själva innerstaden, då kommer flera stationer, blanda annat Örebro och Lindesberg att larmas samtidigt plus att vi har förstärkt med en specialbyggd kärra för att kunna pumpa vatten från Norasjön, säger Morgan Johansson fd chef för räddningstjänsten i Nora och idag brandinspektör på Nerikes Brandkår.

Tät bebyggelse

Men både hängslen och livrem hos brandkåren hjälper föga om inte fastighetsägarna följer de rekommendationer som är föreslagna och tar sitt ansvar med det systematiska brandskyddsarbetet som åligger dem. Bebyggelsen i stadskärnan i Nora från 1700-talet står på vissa platser tätt. Husen är fyllda med moderna material som kan ge ett snabbt brandförlopp. Trots kostnader som fastighetsägarna fick stå för själva, så följde flera i Nora de föreslagna åtgärderna i den strategi som togs fram och även klubbades i kommunfullmäktige.

– Ja vissa fastighetsägare var väldigt noggranna med att följa precis det vi skrev. De gjorde sektioneringar på vindarna som gör att man får en mindre vindsyta. Man satte igen vissa fönster som man inte hade någon direkt nytta av. Man förstörde inte utan satte brandskyddsfönster på insidan så man inte förstörde kulturdelen av huset. Sen är det säkert många som skulle kunna göra vissa delar som är ganska enkla åtgärder men som tyvärr inte blivit gjort än, säger Morgan Johansson.

Ing-Marie Nilsson Tarkkanen tycker att det borde ställas högre krav på brandskydd i denna typ av miljöer.

– Man kan ju börja fundera på lagkrav när sånt här händer. Inom företag och myndigheter finns det ju höga krav på ett systematiskt brandskyddsarbete. När det gäller det vi gjorde i Nora så gjordes ingen ordentlig uppföljning av det så vi vet vad som hände och om man gjorde det vi föreslog, säger Ing-Marie Tarkkanen.

Men regeringen ser inte att det behövs någon omedelbar förändring av lagar och regler för att bättre skydda de av riksintresse klassade kulturmiljöerna liknande den i Eksjö, trots de värden de representerar.

– Det finns ett tydligt ansvar hos fastighetsägare och fastighetsförvaltare att säkerställa att brandskyddet är gott och fungerar, bland annat genom brandvarnare och det är ett väldigt viktigt ansvar som fastighetsägarna har. Vad jag har satt mig in i, inte minst efter det tragiska som har hänt i Eksjö, och de diskussioner jag har haft både med kommunens företrädare och andra instanser i samhället, så finns det ett väldigt gott skydd och många är medvetna om riskerna. Men vi kan alltid och behöver alltid göra mer för att säkerställa att vi undviker dessa tragiska händelser i framtiden, säger Alice Bah Kuhnke (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.