Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Vindkraftsplaner i Brevens bruk

Uppdaterad
Publicerad

Det finns planer på tre vindkraftsparker i trakten kring Brevens bruk, varav två gränsar till det nya naturreservatet Brevens tallskogar i södra länet. Ett avtal har skrivits mellan markägaren och Stena Renewable AB som just nu undersöker möjligheterna.

– Man måste ju producera el och vi har stora marker utan bebyggelse, vilket är ett viktigt kriterium för vindkraft, säger Tomas Thuresson, vd för Brevens Bruk AB.

I helgen invigdes ju ett nytt och stort naturreservat i närheten av orten Brevens bruk. Planerna på att bygga vindkraftverk i närheten av reservatet är kända och lokala protestföreningar har bildats. Än så länge är Stena Renewable på ett tidigt stadium i processen. Längst har man kommit med området Mörtsjö, som ligger i Hallsbergs- och Finspångs kommuner.

– Man gör en massa undersökningar i en sådan här process. Vi är i fält och gör inventeringar, vi har samråd med närboende, myndigheter och föreningar. När det gäller Mörtsjö så har vi bjudit in till ett lokalt samrådsmöte i Regna bygdegård den 19 oktober, säger Pia Hjalmarsson som är projektledare på Stena Renewable.

”Vi tar ett samhällsansvar”

Det var i våras som Brevens Bruk AB skrev ett nyttjandeavtal med Stena Renewable AB. Att det ligger ett naturreservat i närheten av de aktuella vindkraftparkerna ser inte Tomas Thuresson, vd för Brevens Bruk, som ett problem.

– De gör ju noggranna undersökningar för att se om det här är bra platser eller inte. De kommer inte bygga om det inte är lämpligt. Vi har ett gott samvete att vi tar ett samhällsansvar som upplåter mark, säger han.

Ökad utbyggnad

Sveriges mål är att elproduktionen ska vara helt förnybar år 2040. För att nå det målet krävs bland annat att vindkraften byggs ut. Enligt Energimyndigheten stod vindkraften för 17 procent av Sveriges totala elproduktion förra året. Störst andel produceras i Västernorrland.

Men att hitta lämpliga platser är inte alltid enkel, eftersom olika intressen ofta står emot varandra. Ljudnivån är en viktig aspekt likväl som skuggor från de höga verken.

– Allt gås igenom i en sådan här process och prövas för att begränsa påverkan på människor och natur, säger Pia Hjalmarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.