WUC ska läggas ner

Uppdaterad
Publicerad

Ppolitikerna i Örebro har beslutat att lägga ner Wadköpings utbildningscentrum (WUC).

Det var efter en och en halv timmes debatt på tisdagen som beslutet fattades att lägga ner WUC.

Under debatten upprepade Maria Haglund (M) sin ståndpunkt.

-Gör om, gör rätt, sade hon.

I första hand ville oppositionen att ärendet skulle återremitteras.

Men de styrande (S) drev igenom beslutet. Thomas Esbjörnsson (S) motiverade nedläggningen med att kommunen har för stora skollokaler.

-Det känns skönt efter all dialog som genomförts med öppna möten och annan typ av kommunikation att äntligen ha fattat beslut i den här frågan. Nu blir det tydligt och klart för de elever som söker till gymnasiet i höst och de som går i ettan och tvåan vet var de kommer att fortsätta sin utbildning nästa läsår. För många har det varit jobbigt att inte ha fått klara besked. säger Thomas Esbjörnsson, ansvarigt kommunalråd för Barn och utbildning i Örebro.

Motivet är ytterst budgetunderskott

Anledningen till flytten av gymnasieprogram är att verksamheten har gått med underskott under en längre tid, främst beroende på att elevkullarna har minskat drastiskt och kommer att fortsätta att göra det fram till år 2020.

För att i möjligaste mån undvika att minska på personal så minskas nu lokalytorna i gymnasieskolan med ca 15.000 kvm.

Programmen som flyttar kommer nu att finnas på olika skolor. Temaprogrammet och Aspergerklasserna kommer att finnas på Risbergska skolan i fortsättningen. Fordonsprogrammet flyttar till Tullängen och till Kvinnerstaskolan flyttar Anläggningsmaskiner. Omvårdnadsprogrammet får sina nya lokaler på Rudbecksskolan och Handel- och administration flyttar till Virginska skolan.

-Inga program läggs alltså ner, vilket är väldigt positivt och viktigt att poängtera säger Marie Magnusson (KD), ledamot i Programnämnd Barn och utbildning.

Eleven Alice Wallin är besviken

Beslutet berör 2.000 studerande. Alice Wallin går nu andra året på Wadköpings utbildningscentrum. Hon är en av de 2.000 studerande på skolan som nu blir utan skola efter dagens beslut.

Det Alice tycker är jobbigast just nu är känslan av att ingen lyssnat till henne. Hon är besviken på att den socialdemokratiske skolpolitikern Tomas Esbjörnsson inte svarat på mejl hon skrivit till honom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.