I onsdagens Uppdrag granskning tar man upp nedläggningen av en högstadieskola som finns i det segregerade området Rosengård i Malmö. På Vivallaskolan i Örebro där nästan alla elever har utländsk bakgrund har man lyckats vända trenden där nu fler niondeklassare har gymnasiebehörighet.
Jobbat på fler instanser
För att förbättra studieresultaten har man jobbat på flera instanser för att ungdomarna ska få förebilder och motivation. I våras hade 71 procent av dom som lämnade Vivallaskolan behörighet till gymasiet – en ökning på 13 procent från året innan.
– Vi ger eleverna möjlighet att gå på Linje 14 som är vårt samarbete med universitetet där studenter kommer hit och jobbar med läxläsning två eftermiddagar i veckan. Vi jobbar också med att ge eleverna ett tionde läsår, har eleverna gått ut nian med fullständiga betyg så kan man ges möjligheten att gå kvar ett år och läsa upp sina betyg, säger Mia Aversjö som är rektor Vivallaskolan.
Fortsatt utmaning
Men personalen på Vivallaskolan har också ett fortsatt arbete, idag går sex av tio elever ut med godkänt i alla ämnen och sen i november förra året har 90 nyanlända med olika förutsättningar börjat på skolan.
– Vi kan ju se tydligt att utmaningen är störst med dom som inte har gått i skolan tidigare, men de som faktiskt har gått i skolan visar ganska snabbt att de kan komma ut i en klass. Men självklart kommer det påverka våra resultat att vi har 90 elever som är helt nyanlända till Sverige och som inte har någon svenska över huvud taget, säger Mia Aversjö som är rektor Vivallaskolan.