Yuliias kontakter med olika myndigheter har inte varit helt smärtfria. Bland annat fick hon problem när hon ville placera sina barn i svensk skola. Till slut fick hon hjälp, men av kyrkan istället för de sedvanliga instanserna, berättar hon.
Det är också där hon sätter sina kunskaper i svenska språket på prov, bland annat genom att hjälpa andra ukrainare med översättningar en gång i veckan.
– Jag kan engelska sedan tidigare, så det kanske är det som hjälpt mig med svenskan, säger hon.
Vill arbeta inom skolan
Innan Rysslands invasion av Ukraina drev Yuliia en möbelbutik och jobbade extra som personlig assistent. Men hittills har försöken att få jobb i Sverige varit fruktlösa. Nu hoppas hon få ett fast jobb och kan tänka sig att jobba med det mesta.
– Men helst inom skolan, kanske med att hjälpa ukrainska barn att komma in i det svenska språket.
Många frågor om jobb
På Vuxenskolan i Örebro har Yuliia tillsammans med ett tjugotal andra ukrainare precis haft möte med Marie Magnusson, Örebro kommuns nya flyktingguide. Hon bekräftar att många ukrainare, precis som andra skyddsbehövande, behöver både samhällsinformation och social integration.
– Bland informationen som efterfrågas mest finns allt som rör jobb, till exempel hur deras dagersättning påverkas av extrajobb, säger Marie Magnusson.
Hör Yulliia Trach och Marie Magnusson berätta mer i klippet ovan!