Foto: Anders Nord/SVT

Karlskogas akutmottagning – först i Sverige med läsplatta

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen invigde landstingsrådet Marie Forsberg-Fransson den nya akutmottagningen vid Karlskoga lasarett. Den har kostat 50 miljoner kronor att bygga och om drygt ett år kommer akutmottagningarna i Örebro och Lindesberg vara klara. Då har landstinget satsat 142 miljoner på att förnya akumottagningarna i länet. 

Den nya akutmottagningen i Karlskoga har fått, förutom större och mer anpassade lokaler, ett infektionsrum där patienten kan tas in direkt i rummet utan att behöva passera akutmottagningen.

Dessutom är det specialinrett för elöverkänsliga personer. I lokalerna finns också ett traumarum med plats för två till tre patienter och ett väntrum som till en del är skilt mellan barn och vuxna. Vid invigningen på onsdagen fick akutmottagningen, som första i Sverige, en läsplatta.  

Ha direktkommunikation

– Den betyder att vi kan ha direktkommunikation med en teckenspråkstolk och en patient online mellan klockan 06.00 och 24.00. Vi slipper vänta på en teckenspråkstolk som kommer till akutmotagningen. Det är en jättestor fördel att kunna prata direkt med patienten och inte behöva vänta, säger Anna-Lena Kjellgren som är avdelningschef på akutmottagningen vid Karlskoga lasarett.

– Ibland kanske man inte har kunnat få tag på en teckenspråkstolk. Det här betyder ju att man till största delen av dygnet har möjlighet att prata direkt med patienten när den kommer.

Ni är först i Sverige att få en läsplatta...

– Ja, och det är en stor fördel. Det ska bli jätteroligt och se nu när vi får testa den här. Vi har ju aldrig haft någon så vi får se hur stort behovet blir, vilket gensvar vi får när patienterna får reda på att de kan ringa och prata med oss direkt, säger Kjellgren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.