”Ryssland är ett högriskland, där det finns rabies spritt i samhället”, säger Maria Leclercq, avdelningschef avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel vid Länsstyrelsen i Östergötland. Foto: Lovisa Gelin/SVT

30-tal ryska importhundar ska testas för rabies

Uppdaterad
Publicerad

Just nu arbetar bland andra Länsstyrelsen i Östergötland med en införsel av hundar som misstänks vara ovaccinerade mot rabies. Den stora efterfrågan på hundar kan innebära att den illegala importen av hundar ökar.

– Vi vet att ett 30-tal hundar anlänt till Sverige från Ryssland. Vid en stickprovskontroll i tullen i Polen visade det sig att en av hundarna saknade antikroppar mot rabies, vilket kan betyda att hundarna inte vaccinerats, säger Maria Leclercq, avdelningschef avdelningen för djur, landsbygd och livsmedel vid Länsstyrelsen i Östergötland.

”Ryssland är ett högriskland, det finns rabies spritt i samhället”

Den största och allvarligaste risken med importhundar är att få in den dödliga sjukdomen rabies till Sverige.

Gatuhundar får svenska hem

– Ryssland är ett högriskland där det finns rabies spritt i samhället, säger Maria Leclercq.

De ryska hundarna som fördes in i Sverige i juni har nya ägare i femton län i landet, däribland Östergötland och samtliga hundar ska nu provtas, efter beslut av Jordbruksverket.

Hundarna kan sättas i karantän eller avlivas

– En veterinär som är utsedd av Jordbruksverket ska ta prov på hundarna. Beroende på om de har antikroppar som visar på att de är vaccinerade eller inte och beroende på nivå kan det bli karantän eller avlivning, säger Maria Leclercq.

Befarar att illegal import kan öka

Som SVT Nyheter Öst tidigare berättat vittnar flera svenska hunduppfödare om enormt tryck på hundvalpar. Den stora efterfrågan innebär att Jordbruksverket befarar att den illegala importen av ovaccinerade hundar ökar.

– Vi tar dagligen beslut om vad som ska hända med djur som stoppas vid gränsen eller har förts in i landet i strid med införelsekraven, säger Lotta Hofvenberg på Jordbruksverket i ett pressmeddelande.

Även hundar som säljs via ideella organisationer kan bära på smittsamma sjukdomar eller ha beteendeproblem skriver Jordbruksverket.

”I många länder är det ett sätt att tjäna pengar genom att förmedla hundar till lokala hjälporganisationer.”

SVT Nyheter Öst har tidigare berättat om gatuhundarna och de ideella organisationerna som blir allt fler.

Hundar som förs in från Ryssland måste vara vaccinerade mot rabies, det finns däremot inget krav på att hundarna testas innan avfärd för att styrka att djuren har fått en tillräcklig mängd antikroppar för att vara skyddade. Jordbruksverket rekommenderar att man som importör själv kräver en kontroll av vaccinationsskyddet genom en titerkontroll (blodprov) innan man tar emot hundar från Ryssland.

Rabies

Rabies är en obotlig och dödlig sjukdom som kan smitta både till människa och djur.

Rabiesvirus överförs via infekterad saliv, nästan alltid genom bett eller slickningar av ett rabiessmittat djur. Saliven från ett smittat djur innehåller virus endast en kort tid, oftast mindre än tio dagar, före insjuknandet samt under själva sjukdomen.

Tiden från det att ett djur smittats tills dess att det visar symtom varierar mellan tio dagar och flera månader. Inkubationstiden sägs vanligen vara upp till cirka 6 månader. De flesta individer utvecklar symptomen tidigare. Sjukdomen har en dödlig utgång. Djuren avlider vanligtvis inom tio dagar från det att de första sjukdomstecknen ses.

Symtomen är avvikande beteende, ibland med raserianfall, och slutligen förlamning som leder till döden.

källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gatuhundar får svenska hem

Mer i ämnet