Högsta domstolen skriver i ett pressmeddelande att man har ”undanröjt tillståndet” för bolaget Nordkalk att bedriva kalkstenstäkt på norra Gotland.
Bolagets ansökan ska prövas på nytt av mark- och miljödomstolen.
Högsta domstolen kräver också att det ska göras en sammanhållen tillståndsprövning av alla effekter som kalkbrytningen kan få på de skyddade Natura 2000-områdena, vilket inte har gjorts tidigare.
Dagens besked var efterlängtat för de som protesterat mot kalkbrytningen i vad som bedömts som ett av Sveriges viktigaste naturområden. Domen innebär att motståndarna till brytningen har vunnit striden om kalkbrottet – åtminstone tillfälligt.
Jubel bland demonstranterna
Det utbröt ett spontant jubel bland demonstranterna som samlats i Ojnareskogen när beskedet kom, rapporterar SVT:s reporter på plats.
– Det känns fint. Det är bra att de tog ett vettigt beslut istället för de tidigare helt galna. Utan oss hade skogen varit nere nu, säger en demonstrant till SVT Nyheter.
– Det betyder jättemycket för Gotland, säger lokalpolitikern Lisbeth Bokelund (MP) till SVT Nyheter.
Lång juridisk strid
Det är det finländska bolaget Nordkalk som vill bryta kalk i området och sedan 2005 har en juridisk strid rasat om huruvida ingreppet förstör Ojnareskogens naturvärden. Alla beslut som fattas i ärendet har överklagats.
Två så kallade Natura 2000-områden har pekats ut i omgivningarna. Det innebär att de ingår i EU:s nätverk av reservat och anses viktiga ur ett europeiskt perspektiv.
För ett år sedan fick polis sättas in mot demonstranter som ville stoppa brytningen.
Kritiserar domstolar
HD kritiserar i dag – indirekt – den tidigare rättsliga hanteringen av ärendet där en domstol, Mark- och miljööverdomstolen, gav Nordkalk tillstånd till brytning medan den regionala miljödomstolen sade nej.
I första hand är det Mark- och miljööverdomstolen som kritiseras. Hanteringen ledde till att det blev en uppdelning i en dom om tillåtlighet och en dom om tillstånd, utan att någon sammanhållen miljöprövning gjordes.
HD ger därmed Naturvårdsverket och Naturskyddsföreningen rätt i deras kritik av hur ärendet skötts.
Prövning på nytt
Högsta domstolen konstaterar i beslutet att det inte skett någon fullständig prövning av kalkbrytningens effekter på miljön i de två Natura 2000-områden som gränsar till kalkbrottet. HD påpekar att detta är absolut nödvändigt.
Reglerna i den svenska miljöbalken vilar på EU:s art- och habitatdirektiv som kräver att ett projekt bara får godkännas om en nationell myndighet har försäkrat sig om att det berörda området inte kommer till skada. Så har inte skett i det här fallet.
Beslutet innebär att hela målet återgår till den regionala mark- och miljödomstolen.
NYTT KALKBROTT PÅ GOTLAND
Det finländska bolaget Nordkalk är ledande producent av kalkstensprodukter i norra Europa.
På norra Gotland bryts 2,5-3 miljoner ton högkvalitativ kalksten, nästan en fjärdedel av totalproduktionen. De främsta kunderna finns i stål-, socker- och kemiindustrin.
Det planerade 170 hektar stora kalkbrottet i Ojnareskogen beräknas ge 60 jobb i 25 år.
Täktområdet är riksintressant för både kalkbrytning och naturvård. En brytning riskerar enligt bland andra Naturvårdsverket att skada värdefull natur, äventyra vattenkvaliteten i Bästeträsk (reservvattentäkt) och torrlägga omgivande marker.