I Motala finns Sveriges största fabrik för äggkokning. Foto: TT/Jurek Holzer //SVT

Här kokas 15 000 ägg i timmen

Uppdaterad
Publicerad

I industristaden Motala har man tidigare tillverkat tv-apparater, spisar, lok och annat. Nu är det äggkokning som har blivit en av stadens största industrier.

Allt började för snart 30 år sedan när några hönsuppfödarbröder i Motala upptäckte att äggen som användes i en stor hamburgarkedjas sallader importerades. De skaffade sig äggkoknings- och äggskalningsmaskiner och sedan dess har verksamheten stadigt växt. Det mesta av det kokade hamnar sedan i plocksalladsdiskar i till exempel matvarubutiker.

Cirka 15 000 ägg skalas och kokas varje timme i fabriken i Motala. Foto: SVT

l

Stor efterfrågan inför högtider

Såhär inför påsk blir efterfrågan på ägg extra stor, så nu har har man kört dygnet runt i fabriken under en veckas tid, men det här är ändå inte den mest intensiva perioden på året.

– Nej, det är julen, då får vi jobba extra under fyra veckor, när vi ska ordna ägg till alla julbord, påsken är bara en vecka, säger vd:n för PF Food Mats Franzén.

Mats Franzén, vd för PF Food, håller koll på dem kokande äggen

Skandinaviens största fabrik

Fabriken är Skandinaviens största äggkokaranläggning och för att skalmaskinen ska klara av att skala äggen så bra som möjligt så bör de vara ungefär tio dagar gamla innan de hamnar där.

Fabriken byggs nu ut med ytterligare 2 500 kvadratmeter, efterfrågan är stor och man vill nu utveckla bland annat kokningen av bulgur, quinoa och couscous.

Fabriken i Motala exporterar även ägg till våra grannländer. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.