• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vislanda i Alvesta kommun, Kronobergs län. Det brinner i en avfallsanläggning utanför Gottåsa med rökspridning mot Vislandaområdet som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Kvinna lämnar blod i en blodbuss. Foto: Marcus Ericsson/TT

Akut blodbrist i Östergötland – blodcentralen vädjar om hjälp under sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Varje dag behöver sjuka patienter runt om i landet 1200 blodpåsar för sin överlevnad. Men i Östergötland finns det just nu inte tillräckligt med blod på lagret. GeBlod uppmanar därför blodgivare att boka sin tid, även fast det är sommarlov.

Blodlagret i Östergötland är inte välfyllt just nu. Det saknas framförallt blod från blodgrupperna B+ och AB-.

– Vi har ett behov av att fylla på de här blodgrupperna närmaste veckan, säger Enisa Deumic på GeBlod.

På sikt behövs fler blodgivare men eftersom det nu är bråttom skickas SMS och påminnelsemejl ut till redan registrerade blodgivare. Under nästa vecka kommer också blodbussen att ge sig ut på vägarna.

Tar hjälp av kollegor runt om i landet

Under sommaren är det enligt Geblod inte alltid så lätt att få folk att lägga sig på behandlingsbänken istället för i solstolen.

– Det är ju lite det som händer på sommaren, både vi och blodgivarna har tagit semester, säger Enisa Deumic på GeBlod.

Men i nuläget påverkar inte blodbristen patienter inom vården

– Det som påverkar är ju att vi behöver hjälp av våra kollegor runtom i landet och behöver fylla på om det skulle saknas, men patienter påverkas inte, säger Enisa Deumic.

Blodpåsar.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ blodets resa från kropp till kropp Foto: Marcus Ericsson/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.