Enligt Östergarn-Gammelgarns hembygdsförenings ordförande, Jan Åberg, är utrivningen mycket sorglig eftersom ”fyrens inre tillhör det finaste vi har av historiska fyrinteriörer”.
Även fyrens kalkstensväggar måste hettas upp till 70 grader 20 centimeter in i putsen för att förhindra framtida svampangrepp.
– Det kändes nästa som om en bit av ringmuren hade rasat, säger Jan Åberg, om upptäckten.
Hör mer om saneringen av fyren i videon ovan.
Fyren uppfördes 1818, men har varit släckt sedan 1919. Förra sommaren upptäckte medlemmar i hembygdsföreningen hussvampen och tog då kontakt med länsstyrelsen.
– Det här är känsligt. Det är kulturminnesskydd och fyren står i en gammal fornborg, säger Jan Åberg.
Pengar från länsstyrelsen
Riksantikvarieämbetet bidrar med historisk expertis och länsstyrelsen är tillsynsmyndighet eftersom fyren är ett byggnadsminne.
– Vi har också möjlighet att lämna ekonomiska bidrag till arbetet. Länsstyrelsen kommer sannolikt att stå för huvuddelen av pengarna eftersom fastighetsägaren är en ideell förening (hembygdsföreningen red anm), säger Tor Sundberg, byggnadsantikvarie på länsstyrelsen.
Vad hela arbetet kommer att kosta är i nuläget oklart.
Gamla fyren på Östergarnsholm
Fyren tändes redan 1818 och var då Gotlands första ordentliga fyrbyggnad. Ön är obebodd och ligger cirka två distansminuter från Herrvik på själva Gotland. Fyren togs ur bruk 1919 för att ersättas med en ny längre österut, Östergarnsholms fyr.
Hembygdsföreningen tog över tre fyrar på Östergarnsholm 1994 och har sedan dess underhållit dem. Den nu aktuella gamla fyren är byggnadsminne sedan 1993 och klassad som kulturegendom enligt Haagkonventionen. Där fyren står ligger också en förhistorisk fornborg.
Transporterna till och från ön är en utmaning då det saknas hamn. På ön måste de ske med terrängfordon. Målet är att den gamla fyrens inredning ska vara återställd till hösten 2022.
Källa: Östergarn-Gammelgarns hembygdsförening