Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken, berättar vilka konsekvenser det kan bli på längre sikt om intäkterna fortsätter att minska. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Allt fler fuskåker i kollektivtrafiken i Östergötland

Publicerad

I samband med att biljettkontrollerna minskat under pandemin ser Östgötatrafiken en trend av att fuskåkandet ökar. Något som Mattias Näsström, trafikoperativ chef, säger kan innebära flera konsekvenser på längre sikt.

Sedan våren förra året har man enbart släppt på resenärer genom bakdörrarna på Östgötatrafikens bussar. Mattias Näsström, trafikoperativ chef på Östgötatrafiken, säger att det kan vara en av anledningarna till att allt fler försökt sig på fuskåkning.

– Man har kunnat vara lite mer anonym och kunnat smita på och av bussarna, säger Mattias Näsström.

Linköping

Tidigare har man enligt Mattias Näsström känt till att fuskåkande förekommer ofta på spårvagnarna i Norrköping. På Östgötapendeln är fuskåkning i dagsläget däremot inte ett större problem, menar Näsström. Dock säger han att det förekommer där med.

Färre intäkter

Runt sextio procent av Östgötatrafikens intäkter är från skattepengar från regionen och resterande fyrtio procent är från biljettköp. Enligt Näsström har de tappat en del av deras intäkter just på grund av att färre åker med kollektivtrafiken i dagsläget och att allt fler fuskåker. För att minska antalet fuskåkare berättar Mattias Näsström att Östgötatrafiken fått ändra sin taktik är det gäller biljettkontroller nu under pandemin och numera ska de ha biljettkontroller som vanligt.

– Regionen har nog andra hål att stoppa pengarna i, så därför måste vi se till att de som reser med oss betalar för sin resa helt enkelt. Det är så det hänger ihop och de förstår nog de allra flesta, säger Mattias Näsström.

Hör Mattias Näsström berätta om vilka konsekvenser det kan bli på längre sikt i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet