– Jag har tyvärr fått få erfara flera vildsvinsskador på Troja. Vildsvinen har betar som är väldigt vassa och när hundarna råkar komma för nära kan de göra ett utfall. Oftast handlar det om snitt i huden och musklerna, men har man otur kan det bli ännu djupare, säger Caroline Lundén.
Både vildsvin och hundar ökar
Under 2020 skadades mer än 400 hundar vid sammandrabbningar med vilda djur, där vildsvinen står för den största delen av fallen. Det är en ökning över landet med 20 procent jämfört med året innan. Tittar vi tillbaka en femårsperiod så ser vi ökning med hela 173 procent.
Det är framför allt jakthundsraser som råkar illa ut och mörkertalet anses vara stort då Agria Djurförsäkring försäkrar cirka hälften av alla Sveriges hundar.
– Det beror nog på att stammen har ökat under en längre period så vi behöver jaga mer vildsvin. Samtidigt ser vi också att det blir allt vanligare idag att jaga med hundar. Men det är klart att man känner frustration och besvikelse när någon hund blir skadad. Därför förespråkar jag att göra förebyggande åtgärder och tänka efter ordentligt – före man startar jakten, säger Caroline Lundén.
Se här Carolines Lundéns fyra tips för att minska risken för vildsvinsskador på din hund:
Antalet sammandrabbningar för hund med vilda djur, där vildsvin står för den största delen. ( 2020)
1. Skåne – 65 hundar
2. Stockholm – 50
3. Västra Götaland 40
4. Östergötland 40
5. Kalmar 35
6. Halland 25
7. Uppsala 25
8. Södermanland 23
9. Jönköping 20
10. Västmanland 16
källa: Agria Djurförsäkring