Jessica Ågren Ohlsson är marknadschef vid Norrköpings flygplats och hon berättar om det uppdämt behov av resor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jessica Ågren Ohlsson är marknadschef vid Norrköpings flygplats och hon berättar om ett uppdämt behov av att resa Foto: Lovisa Gelin/SVT

Allt fler tar flyget utomlands – trots förhöjd hotbild

Uppdaterad
Publicerad

Antalet passagerare fortsätter att öka inom utrikesflyget, det visar ny statistik från Transportstyrelsen. Men rådande världsläge kan förändra situationen.

Antalet passagerare från Linköpings flygplats ökade med 94,5 procent tredje kvartalet i år jämfört med samma period förra året. Från Norrköpings flygplats ökade passagerarna med 39, 4 procent.

– De visar att vi är på väg tillbaka till nivåerna som vi var på innan pandemin, säger Jessica Ågren Ohlsson, marknadschef på Norrköpings flygplats.

Ökad hotbild

Men samtidigt kan de rådande världsläget och den ökade hotbilden komma att påverka resandet.

– Man funderar ju på vad som händer och vart man ska och framförallt vilka länder man har tänkt besöka. Världsbilden förändras ju oerhört fort, säger resenären Bertil Eklund.

Bertil Eklund säger att han funderar mer nu kring att resa samt vart han reser Foto: Lovisa Gelin/SVT

Oro över att vara svensk

Jessica Ågren kom nyligen hem från en flygmässa i Istanbul och hon reflekterade på ett annorlunda sätt, berättar hon.

– Jag kände en viss oro över att vara svensk och befinna mig i Turkiet. Det var första gången som jag reflekterade över att det kanske inte är bra att skylta med att vara svensk. Det har jag aldrig tidigare tänkt på.

Se mer i klippet ovan

Anna Chabo vill inte resa utomlands just nu Foto: Lovisa Gelin/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.