medarbetare och kunder på en secondhandbutik i Linköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Några dagar före jul träffar vi Sara Sorani, Laza Gabriouet, Leo och Ronja Elinhärjar på en secondhandbutik i Linköping. De bekräftar att allt fler köper begagnat inför jul. Foto: Hadeel Ibrahim

Allt vanligare att julhandla begagnat: ”Jag tänker på mina barns framtid”

Uppdaterad
Publicerad

Det brukar vara en högtid för butiksförsäljning när många ska handla julklappar. Men de svåra ekonomiska tiderna och ett ökat fokus på hållbarhet gör att allt fler väljer att köpa i secondhand.

Var fjärde svensk planerar att inhandla någon julklapp second hand i år. Vanligast är det bland dem som befinner sig inom åldersspannet 25–34 år, visar Svensk Handels prognos.

Branschorganisationen tror att det främst beror på två faktorer: ett ökat fokus på miljövänlighet och en större prismedvetenhet.

Enligt Svensk Handel är de vanligaste julklapparna som köps second hand leksaker, kläder, skor och väskor.

”Tänker på miljön”

När SVT besöker en större secondhandbutik i Linköping är det många som handlar inför julen, både äldre och unga, men även barn.

– Jag tänker på miljön och på mina barns framtid. Vi vill inte konsumera så mycket nya kläder och leksaker, säger Soodabeh Einhärjar som har köpt leksaker för båda barnen på secondhandbutiken.

Vilka fynd blev det för de i bilden och vad är populärast just i den butiken. Svaret finns i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.