Den psykiska ohälsan i samhället ökar, inte minst bland unga. 40 – 50 barn tar sitt liv varje år och mer än dubbelt så många än för tio år sedan lider av psykisk ohälsa . Under fredagen möttes kuratorer i Östergötland upp för att tillsammans med organisationen Suicide Zero utbyta tankar om hur självmorden bland barn och unga ska förhindras.
– I vårt yrke handlar det ofta om att släcka bränder och åtgärda när saker redan har hänt. Men vi vill ju ligga steget före, säger Hilda Johnsson, kurator i Linköping.
”Fråga hur dagen varit på nätet”
Idag har närmre 190 000 barn och ugna vuxna någon form av psykisk ohälsa. Det sker inte fler självmord än tidigare, men antalet självmordsförsök har däremot ökat.
– Det är en helt annan värld som de unga kommer ut till i idag än vad det var för tio år sedan. Likväl som du undrar hur dagen har varit i skolan måste man också fråga hur dagen har varit på nätet, för den världen är ju inte samma för oss som det är för barnen idag, säger Hilda Johnsson.
En positiv utveckling från då till idag är dock viljan att dela med sig av sina problem.
– Jag tror inte att behovet egentligen har ökat, men jag upplever att fler vågar prata om att man mår dåligt idag, säger Hilda Johnsson.
”Våga fråga”
Exakt vad som ligger bakom den höga andelen självmordsförsök är svårt att säga, men vad som kan bota den är enligt Sucide Zero självklart:
– Det är aldrig farligt att fråga om självmord. Man tror att man väcker den björn som sover men det stämmer inte. Forskningen är entydig i det här: våga fråga! säger Caroline Meyer Lagersparre, utbildare, Suicide Zero.
Hon ger fler tips på vad man ska vara uppmärksam på i klippet ovan.