Mannskapet på isen deltar i en intensiv hockeyträning. I förgrunden ligger en målvakt på knä och flera spelare är engagerade i en diskussion, klädda i hockeyutrustning i olika färger. Det är en energisk och aktiv atmosfär på isen, som visar laganda och träning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kärt barn har många namn, och amatörhockeyn kallas ibland för ”gubbhockey” eller det amerikanska namnet ”Beer League”. Foto: Tindra Isaksson Gyllenfjell/SVT

Amatörhockeyn sitter som pucken i krysset i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Hockeyfebern i Linköping har nått nya höjder. Förhoppningarna om a-lagets framgång har återupplivat entusiasmen, vilket märks i det ökande antalet amatörhockeylag. Sporten lockar spelare i alla åldrar, från nybörjare till erfarna entusiaster.

Amatörhockeyn har verkligen blomstrat i Linköping. Intresset tog fart redan 2019, men efter pandemin fick sporten ett rejält uppsving.

– Det är fartfullt och endorfiner, det är ju fantastiskt, säger Andreas Ångström en av många som spelar amatörhockey.

– Min son Charlie tror jag gjorde två baljor på mig, det är det bästa han vet när han får göra mål på farsan, säger målvakten Johan Sjöstrand.

Under onsdagskvällen skilde sig åldersspadet mellan 16-66 år. Andreas Ångström poängterar att alla som man kan stå på ett par skridskor är välkomna. Till exempel hade varken Johan Sjöstrand eller Fredrik Fisk spelat hockey innan de började.

– Den här tuffa hockeykillen har ju försvunnit ut gubbarna, och det är okej att göra fel, säger Fredrik Fisk.

Följ med in i ishallen och ta del av spelarnas upplevelser i klippet ovan.

Vissa regler har justerats; exempelvis är slagskott och tacklingar inte tillåtna. Efter en enkel uppvärmning följer en 50-minuters match, vilket enligt spelarna är det roligaste.

Vad blev det för resultat?

– Jag vet inte, vi brukar inte hålla koll på det vi bara spelar, säger Johan Sjöstrand och skrattar.

Intresset är så pass stort att man får spela när tiden finns. En del lag tränar så sent som klockan 22, medan andra börjar redan klockan åtta på lördagsmorgnar. Vissa åker även till andra ishallar bara för att få möjlighet att spela. Men i slutändan är det helt klart värt det, menar Andreas Ångström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.